Květy a světy v Olomouci
Všechny fotografie: Daniela Řeřichová

Květy a světy v Olomouci

25. 4. 2022

Po dvouleté pauze vynucené pandemií jsem si nenechala ujít výstavu Flora Olomouc, jejíž historie se začala psát v roce 1967.

Cesta vlakem z Prahy trvá tři hodiny a pak už jen několik stanic tramvají k Výstavišti. Čtyřdenní květinová slavnost ve Smetanových sadech se odehrává na ploše čtyř tisíc m2 a letos se na ní podílelo 250 vystavovatelů.

Aprílové počasí ukázalo vlídnější tvář a sluníčko ozdobilo barevný areál i tváře návštěvníků.

Hlavním tématem jarní etapy Flory byl koloběh života.

V pavilonu A  tak vznikl svět, v němž se odehrávají niterné příběhy ze života rostlin: klíčení, pučení, kvetení, plod a zánik. Centrální objekt ve tvaru kopule se jako pomyslná květina díky pohyblivé konstrukci skláněl nad fontánou, aby se po svlažení mohl zase vznést vzhůru.

Citlivá kompozice zkušených floristů se odrážela ve všech expozicích, které na rozdíl od minulých let na mne působily velmi střídmě a ohleduplně k přírodě coby stvořitelce života.

Návštěvník jako já neví kam dřív. Obdivuje působivé asambláže, vrací se k jednotlivým kolekcím, naslouchá výkladům odborníků.

Ráda vyhledávám práce studentů zahradnických a uměleckých škol, kteří vnímají přírodní artefakty v širších souvislostech.

Zaujaly mě expozice Návrat ke kořenům, Z minulosti do budoucnosti i kolekce bonsají z tisů, jejichž stáří se pohybuje od 100 do 600 let a většinou pocházejí z Japonska.

V oranžerii byla instalována působivá výstava Unie výtvarných umělců Olomoucka Květy v umění a v přilehlém bosketu erudovaná expozice ZF Mendelu. Čtyřicet panelů České zahradní umění klasicismu a romantismu v kontextu evropského vývoje představilo vývojové trendy evropského zahradního umění a jejich vliv na podobu zahrady v našem prostředí.

Kromě vizuálních vjemů si na své přišly i chuťové pohárky a dobrou náladu umocnil cimbál, doprovodné programy, workshopy, floristické show, noční prohlídka či koncert.

Oblíbené zahradnické trhy jsem si nechala na konec. Přestože jsem si zakázala kupovat další sazenice, lákavé nabídce zářivých květů, stromků, skalniček, bylinek, zeleniny a dalších zázraků přírody nešlo odolat.

Už se těším, jak budu sklízet vinné hrozny, kiwi a vodní meloun. Nebo mě opět předejde cosi z fauny?

To přece nevadí.

Soudě podle článků na íčku vím, že je nás hodně, kteří spolu s Karlem Čapkem stále znovu a znovu prožíváme nekonečné dobrodružství Zahradníkova roku.

Přeji všem barevné jaro!

 



 

květiny příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.