Vydejte se na pouť Českého Anděla s mottem „Poznej českou zemi a sám sebe“
FOTO: Alena Tollarová

Vydejte se na pouť Českého Anděla s mottem „Poznej českou zemi a sám sebe“

17. 5. 2022

Spolek Cesta Česka pořádá za podpory obce Ctiněves 6. ročník Poutě Českého Anděla. Letošní celodenní akce s mottem „Poznej českou zemi a sám sebe“ se uskuteční v sobotu 21. května.

Pouť bude zahájena v 10 hod ve Ctiněvsi pod kostelem, odkud se poté účastníci vydají na horu Říp a zpět. V obci je připraven bohatý doprovodný program. Akce, která je určena široké veřejnosti a je vhodná pro rodiny s dětmi, se každoročně účastní stovky lidí. Vůbec poprvé zde bude možné zakončit též putování po Poutní cestě Blaník–Říp, kterou spolek otevřel ve spolupráci s Klubem českých turistů na podzim 2019.

Během zahájení akce vystoupí multižánrové vokální kvarteto Bohemia Voice. Účastníci se poté vydají na pouť, která má sedm zastavení a měří necelých pět kilometrů. Cesta na Říp vede přes pramen Hamlouf k úpatí hory, okolo Řípu a dále až pod rotundu svatého Jiří. Putování bude zakončeno opět ve Ctiněvsi pod kostelem, kde bude program pokračovat až do večerních hodin. Vystoupí zde několik umělců a nejen pro nejmladší účastníky jsou připravena představení loutkového Divadla Volfi, ukázky lovecké kynologie a další. Mezi řemeslnými stánky s tvořivými dílnami a ukázkami lidových řemesel se představí též výrobce se značkou Regionální produkt Jizerské hory. Na stáncích bude zajištěno rozmanité občerstvení, např. ručně pražená káva, oblíbená domácí zmrzlina, steaky ze zvěřiny od místních myslivců, výběr piv z Podřipského rodinného minipivovaru atp. Po celý den bude též otevřena místní restaurace U Praotce Čecha.

 Pouť Českého Anděla I.jpg
                                                                                      FOTO: Poskytnuto Spolkem Cesta Česka

 

Trasa Pouti Českého Anděla z obce Ctiněves na Říp vede stejnými místy jako závěrečná část sedmé etapy Poutní cesty Blaník–Říp. Poutní cesta propojuje dva bájné a historicky důležité vrcholy v České republice, je rozdělena do sedmi etap a témat a měří 200 kilometrů. Její trasa začíná v obci Louňovice pod Blaníkem a končí výstupem na Říp.

„Pouť Českého Anděla je určena pro návštěvníky každého věku. Navazuje na tradiční pojetí poutí, které spojovaly duchovní prožitek v průběhu putování a světské veselí na jeho konci,“ říká Jindřich Chmelař, předseda spolku Cesta Česka. „Letos máme novinku, že na této celodenní akci mohou poprvé zakončit své putování po krásách české země i účastníci Poutní cesty Blaník–Říp. Mnoho poutníků se po ní na jaře zcela jistě vydá a věříme, že mnoho z nich možnosti využije a závěrečnou etapu si naplánuje právě na sobotu 21. května. Budeme moc rádi, pokud na Pouť Českého Anděla dorazí a podělí se s námi o své prožitky,“ dodává J. Chmelař.

cestování Česko Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.