Výlet na Vysočinu do města Tišnova a jeho okolí.
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Výlet na Vysočinu do města Tišnova a jeho okolí.

20. 5. 2022

V pátek 13. května jsme se vrátili z našeho setkání íčkařů na sv. Hostýně. Ani jsme se nestačili ohřát, a už v sobotu 14. května jsme se s naším turistickým kroužkem vydali na zajímavý výlet na Vysočinu. Naším cílem bylo město Tišnov. Vyjeli jsme autobusem po dálnici přes Kroměříž směr Brno. Kousek za Brnem jsme sjeli z dálnice a projeli Veverskou Bitýškou. Z autobusu jsme zahlédli i zámek Veveří, který by jistě stál za vidění. Ten jsme si ale nechali na příště.

Naší první zastávkou byl klášter Porta coeli, v překladu Brána nebes, v Předklášteří nedaleko Tišnova. Tento rozsáhlý klášter byl založen v roce 1233. Sympatická průvodkyně nás provedla klášterním kostelem, který ale zrovna procházel opravami hlavního oltáře. I tak se nám prohlídka moc líbila, stejně jako okolí kláštera a klášterní pivovar. Počasí bylo krásné, jako na objednávku.

Opustili jsme Předklášteří a vydali jsme se na pěší tůru údolím Svratky, přes tajemnou horu Květnici, až jsme dosáhli vrcholu ve výšce 446 m - Velké skály. Nahoře jsme si odpočinuli na skalnaté vyhlídce a pokochali se nádhernými výhledy do údolí. Po několika kilometrech se nám otevřel i výhled na město Tišnov.

Protože jsme potřebovali po náročné cestě doplnit tekutiny, zašli jsme si na občerstvení do restaurace Sklep. V nabídce bylo i polotmavé správně vychlazené 13-ti stupňové pivo, které způsobilo, že nám všem ztuhly nohy a plánovaný výstup na rozhlednu Klucanina nad městem jsme museli vzdát. Místo toho jsme se vydali prozkoumávat zajímavá zákoutí města a úzké uličky. A že se bylo na co dívat. Prošli jsme si náměstí Míru s morovým sloupem, okolí kostela sv. Václava a farní zahradu.

Do odjezdu autobusu zbývala ještě hodinka, tak jsme v cukrárně pohladili chuťové buňky výbornou zmrzlinou a křehkými kremrolemi. Ušli jsme sice jen devět kilometrů, ale v horkém jarním dni nám to úplně stačilo. Na Vysočině bylo moc hezky, určitě se tam ještě někdy vrátíme.

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.