Výlet na Vysočinu do města Tišnova a jeho okolí.
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Výlet na Vysočinu do města Tišnova a jeho okolí.

20. 5. 2022

V pátek 13. května jsme se vrátili z našeho setkání íčkařů na sv. Hostýně. Ani jsme se nestačili ohřát, a už v sobotu 14. května jsme se s naším turistickým kroužkem vydali na zajímavý výlet na Vysočinu. Naším cílem bylo město Tišnov. Vyjeli jsme autobusem po dálnici přes Kroměříž směr Brno. Kousek za Brnem jsme sjeli z dálnice a projeli Veverskou Bitýškou. Z autobusu jsme zahlédli i zámek Veveří, který by jistě stál za vidění. Ten jsme si ale nechali na příště.

Naší první zastávkou byl klášter Porta coeli, v překladu Brána nebes, v Předklášteří nedaleko Tišnova. Tento rozsáhlý klášter byl založen v roce 1233. Sympatická průvodkyně nás provedla klášterním kostelem, který ale zrovna procházel opravami hlavního oltáře. I tak se nám prohlídka moc líbila, stejně jako okolí kláštera a klášterní pivovar. Počasí bylo krásné, jako na objednávku.

Opustili jsme Předklášteří a vydali jsme se na pěší tůru údolím Svratky, přes tajemnou horu Květnici, až jsme dosáhli vrcholu ve výšce 446 m - Velké skály. Nahoře jsme si odpočinuli na skalnaté vyhlídce a pokochali se nádhernými výhledy do údolí. Po několika kilometrech se nám otevřel i výhled na město Tišnov.

Protože jsme potřebovali po náročné cestě doplnit tekutiny, zašli jsme si na občerstvení do restaurace Sklep. V nabídce bylo i polotmavé správně vychlazené 13-ti stupňové pivo, které způsobilo, že nám všem ztuhly nohy a plánovaný výstup na rozhlednu Klucanina nad městem jsme museli vzdát. Místo toho jsme se vydali prozkoumávat zajímavá zákoutí města a úzké uličky. A že se bylo na co dívat. Prošli jsme si náměstí Míru s morovým sloupem, okolí kostela sv. Václava a farní zahradu.

Do odjezdu autobusu zbývala ještě hodinka, tak jsme v cukrárně pohladili chuťové buňky výbornou zmrzlinou a křehkými kremrolemi. Ušli jsme sice jen devět kilometrů, ale v horkém jarním dni nám to úplně stačilo. Na Vysočině bylo moc hezky, určitě se tam ještě někdy vrátíme.

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Já děkuju za hezký komentář. Ať se Vám u nás na íčku líbí !!
Tomáš Dillinger
Dobrý den. Je to týden (červen 2023),co jsem se na tomto webu zaregistroval a nestačím se divit, kolik zajímavých článků tu je. Reaguji i na tento váš, byť s ročním zpožděním. Sám bydlím v Tišnově a kopec Květnici mám doslova za barákem a z okna koukám na protější Klucaninu s rozhlednou. V devadesátých letech jsem se z Brna přestěhoval do Tišnova a neměnil bych Ne nadarmo se Tišnov označuje Bránou Vysočiny. Ano, máte pravdu, na Květnici je moc hezky a výhled z Velké skály na Předklášteří s klášterem a na celé sevřené údolí k Dolním Loučkám je k nezaplacení. Přesně i vím, kde byla vyfocena vaše fotka v úvodu článku. Na zelené turistické značce. Tomu místu místní říkájí Sluneční vrch. Každý rok se v Tišnově pořádá mezinárodní výstava minerálů s burzou a to na jaře a na podzim. V čase pořádání jarní burzy je veřejnosti na hoře Květnici zpřístupněna k prohlídce Králova jeskyně, která je jinak veřejnosti nepřístupná. A restauraci Sklep (jinak též Na rybárně) jste si vybrali dobře. Hojně je lidmi navštěvována. A co se vedlejšího Předklášteří týče. V samotném areálu kláštera má klásterní pivovar Porta Coeli svoji hospodu s pivem Vorkloster, která je obležena turisty, cyklisty a návštěvníky kláštera. V Předklášteří se dají zakoupit i sladké pamlsky. Je zde vyhlášená cukrárna Cherry. No dalo by se o Tišnově a Překlášteří vykládat dkouho. Máte pravdu, je tu hezky. Dějuji Vám za pěkný článek o našem Tišnově.
Jitka Hašková
Hezký výlet a mnoho krásných míst. Děkuji za přiblížení.
Vladislava Dejmková
Zajímavé místo, hezké fotky. Děkuji, že jsem se tam mohla podívat alespoň takto.
Libuše Heulerová
Maruško, díky za článek a krásné fotky...jste s Mirkem prostě "nezmaři"!!!
Helena Přibilová
Děkuji za hezkou fotoreportáž. Klášter Porta coeli jsem dosud nenavštívila, ale ráda bych to napravila. V naší zemi se nachází mnoho zajímavých historických památek, která stojí za poznání.
Martina Růžičková
Moc pěkný článek i fotoreportáž. Ten klášter je úžasný!
Jana Šenbergerová
Je tam moc hezky, ale v současné době zcela mimo naše trasy. Díky za možnost to vidět aspoň takto.
Eliška Murasová
Maruško, prima výlet. 9km ažaž .. Tak Ty si vyměnila výhledy za pivo?
Alena Tollarová
Takový výlet bych si také dala líbit. Máme tolik krásných míst ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.