Praha z věže Novoměstské radnice
Všechny fotografie: Martina Růžičková

Praha z věže Novoměstské radnice

20. 5. 2022

Před několika dny jsem musela vyřídit různé pochůzky v centru Prahy. Když jsem se chystala na cestu, obloha se vyjasnila a sluníčko mě ponouklo, abych si s sebou pro jistotu vzala foťáček. Co kdyby se naskytly nějaké zajímavé pohledy?

Vyřídila jsem první záležitost na Smíchově. Do tramvaje se mi nechtělo, tak jsem přešla Jiráskův most a vydala se směrem ke Karlovu náměstí a Vodičkově ulici. Cestou jsem opravdu cvakla pár obrázků.  

Když jsem míjela vchod do věže Novoměstské radnice, zarazila mě cedule s informacemi o vstupu.

Uvědomila jsem si, že jsem ještě nikdy na této věži nebyla. Nemusela jsem pospíchat, a tak jsem si zakoupila vstupenku a vydala se vzhůru. Byl to zvláštní pocit, protože bylo dopoledne všedního dne, a tak jsem byla jedinou návštěvnicí.

V dolní části bylo schodiště moderní a přes sklo bylo možno nahlédnout do bývalé kaple.

V dalším z pater kamenné schodiště končilo a nahradily je schody dřevěné. Nepočítala jsem, ale dočetla jsem se, že schodů nahoru je celkem 212. 

 

Cestou jsem minula velký zvon. Vyrobil ho zvonař Brikcí z Cimperku v roce 1563. Vysoký je 170 cm a váží 3 tuny. Bohužel před dvěma sty lety zmizelo jeho srdce, a tak je němý.

V bývalém bytě věžníka jsem si prohlédla expozici o dějinách Nového Města pražského a kopie rytin s vyobrazeními Prahy. Radnice se skládá z několika budov, které byly původně gotické, později došlo k renesančním úpravám. V letech 1452-1456 byla vystavěna věž se šesti podlažími, vysoká 70 m. Místo je spjato s mnoha historickými událostmi, z nichž se do podvědomí lidí zapsala zejména první pražská defenestrace v r. 1419.

Když jsem vyšla na ochoz, otevřel se přede mnou úžasný výhled na město kolem. Pro bezpečí návštěvníků a proti invazím holubů je zde nataženo pletivo, ale v něm jsou místy otvory s odklápěcími víčky, které slouží fotografům. Fotit však lze i přes drátěná oka. I když se mnou trochu pohazoval vítr, podařilo se mi zachytit všechna panoramata Prahy, která se mi nabízela.

Byl to úžasný a nezapomenutelný zážitek, který určitě stál za vystoupané schody.

Výhledy, které jsem nafotila, si můžete prohlédnout v přiložené galerii.

 

Zdroje:

http://www.novomestskaradnice.cz/vez/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Novom%C4%9Bstsk%C3%A1_radnice

https://www.praha2.cz/novomestska-radnice/os-1290

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/zvon-na-novomestske-radnici-nema-srdce.A160526_171625_praha-zpravy_rsr

cestování fotografování města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...