Rozhodnutí přivést do rodiny nového čtyřnohého člena nemusí být vždy úplně jednoduché
Ilustrační foto: Ingimage

Rozhodnutí přivést do rodiny nového čtyřnohého člena nemusí být vždy úplně jednoduché

24. 5. 2022

Je to obrovský závazek pro celou vaši rodinu, a proto je dobré tento krok pořádně zvážit. Je třeba si uvědomit, že pejsek s vámi bude dalších několik let vašeho života a je nutné se na to pořádně připravit – ujistit se, že to opravdu zvládnete.

Máte dostatek času a financí na výchovu psa? Může se někdo z vašeho okolí o pejska postarat, pokud vy nebudete mít čas? Tyto a spoustu dalších otázek je třeba si předem položit, než se opravdu rozhodnete pořídit si čtyřnohého kamaráda. Pokud jste se rozhodli, že vše zvládnete, tak hurá na výběr správného plemena. A jaký pes se hodí zrovna k vám?

Volba plemena pejska by se měla odvíjet od mnoha faktorů. Ať už je to váš životní styl a aktivity, které plánujete se svým psem dělat, nebo místo, kde budete bydlet. Určitě si nepořizujte velkého psa do malého bytu někde v centru města. Důležitý faktor při výběru je temperament daného plemene. Některá plemena prospí až 18 hodin, zatímco jiná skoro nezamhouří oči. A proto je třeba se zamyslet i nad časovými možnostmi, které máte nejen teď, ale i v budoucnu. Pes je závazek na několik let, během kterých se rodinný život může změnit příchodem dětí, stěhováním či změnou povolání. A na to vše je dobré být při výběru plemene připraven. Není to jednoduché rozhodnutí, který pes bude pro vás ten ideální parťák do života. Přinášíme vám proto několik rad, které vám toto rozhodnutí usnadní.

Na velikosti záleží

Čím menší pes, tím je zranitelnější a choulostivější. V chladném počasí o něj budete muset více pečovat, aby neprochladl. „Důvod je prostý. Psi s menší a nízkou stavbou těla mají své bříško, nejzranitelnější a nejcitlivější část těla, blíže ke studené zemi. Tento problém můžete vyřešit šikovným teplým oblečkem,“ radí specialista z e-shopu SpokojenyPes.cz Tomáš Haškovec. Proto musíte počítat s tím, že pejsek bude trávit více času s vámi v teple domova.

Naopak velká plemena ocení, když budou většinu času venku a budou mít hodně prostoru k pohybu. S velikostí psa rostou i výdaje na krmivo, veterinární péči a další doplňky. Zapomínat se nesmí ani na výchovu. Pokud si pořídíte velké plemeno, je potřeba chlupáče řádně vycvičit. Nevychovaný pes vás totiž může v dospělosti doslova převálcovat.

A proto berte vážně, že malý prostor není vhodný pro velkého psa a naopak.

 

Pes přítel člověka

Každý člověk je jedinečný a to stejné platí v psím světě. Obecně se dá předpokládat, že některá plemena mají své charakteristické vlastnosti, ale úplně se na to spoléhat nemůžeme.

Psův temperament je sice velmi závislý na typu plemene, ale to neznamená, že se na to můžete 100% spolehnout. Divili byste se, jak vás takový anglický buldok může prohnat, pokud doma máte aktivnějšího jedince,“ vysvětluje specialista Tomáš Haškovec ze Spokojeného psa.

Většina plemen se liší podle tří vlastností: temperamentu, tvrdohlavosti a důvěřivosti. Právě temperament se odlišuje nejvíce. Proto s velkým psem, který bude mít přemíru energie, budete muset trávit více času aktivní činností než s gaučovým mopsíkem.

Musíte si uvědomit, že každý pes vyžaduje pravidelné cvičení bez ohledu na plemeno a velikost. A proto je třeba si ujasnit, zda mu toto dokážete poskytnout. Pokud nemáte dost času či nejste velký nadšenec dlouhých výletů, bude pro vás vhodnější méně aktivní plemeno. Naopak jestli máte rádi sport a chcete psího parťáka, který s vámi bude chodit běhat nebo na výlety do hor, bude pro vás ideální aktivnější pes.

puppy-g67e0c6b2c_1920.jpg

 

Psí krasavec

To jak pejsek vypadá, hraje při výběru mnohdy velkou roli. Hodně z nás si během života oblíbilo některé rasy, které jsme běžně potkávali a přišly nám tak nějak víc sympatické. Zvolte proto čistokrevnou rasu, od které se dají očekávat jisté charakteristické vlastnosti daného plemene.

Pokud vám ale tak úplně nezáleží na vzhledu pejska a jste ochotni riskovat, že dopředu nevíte, co z pejska vyroste, vsaďte klidně na kombinaci dvou nebo i více plemen. Smíšená plemena mohou být velice obohacující. Sice nemáte jistotu, jaký bude pejsek v dospělosti, nicméně existuje všeobecná shoda, že smíšená plemena mívají méně zdravotních problémů než jejich čistokrevní kamarádi. Obecně jsou přátelští a inteligentní stejně jako čistokrevní pejsci. Pokud si navíc svého chlupáče vyberete z útulku, uděláte dobrý skutek a pejskovi zajistíte lepší život.

Ať už se rozhodnete pro čistokrevného krasavce či smíšené plemeno, musíte brát v úvahu i péči o jeho srst. A nejde jen o česání a následný úklid. Plemena s vyšlechtěnými „specialitami“, jako jsou psi s dlouhýma svislýma ušima či jedinci s faldíky a záhyby na srsti, vyžadují každodenní péči. Zanedbání může snadno vést k infekcím, rychlé cestě k veterináři a také k dalšímu finančnímu i časovému zatížení.

Je rozhodnuto

Dospěli jste k závěru, že jste připraveni pořídit si nového čtyřnohého člena domácnosti? Tak teď už zbývá jediné. Připravit pár nezbytností, než si pro svého chlupáče pojedete. Rozhodně by každý pes měl mít svou misku na vodu a jídlo, vodítko a obojek, případně postroj a pár hraček. Zapomenout byste neměli ani na pelíšek, kde si může odpočinout či ustlat. Při výběru pelíšku je dobré myslet na praktičnost – zda ho lze prát v pračce nebo jestli zapadne do interiéru vašeho domova.

Zvážit byste měli i přepravu svého nového kamaráda. Ať už jezdíte tramvají, vlakem či autem, musí být cestování bezpečné nejen pro pejska, ale i pro vás. Vhodné je pořídit si různé postroje, přepravky nebo oddělovací mříže.

A co nesmí chybět ve vaší kapse, když začnete svého pejska cvičit? Samozřejmě pamlsky!

Tak a teď už jste skvěle připraveni a hurá vstříc společným dobrodružstvím se svým čtyřnohým parťákem!

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.