Za nostalgií a gastropoklady zamiřte do Čakoviček
Všechny fotografie poskytnuty z archivu Milana Ballíka a restaurace Na Pekárně

Za nostalgií a gastropoklady zamiřte do Čakoviček

21. 6. 2022

Pokud ctíte českou kuchyni v její ryzí podobě a nedáte dopustit na její původnost, rozjeďte se do Čakoviček. Hospoda Na Pekárně, na kterou tam narazíte, je skálou ve stále neklidné hladině moře české gastronomie, na které ztroskotávají často populistické pokusy rádoby moderních trendů.

Přitom Václav Frič, majitel a šéfkuchař v jedné osobě, ve svém konceptu zdaleka neobjevil Ameriku. „Jenom“ v ryzím lesku obnovil to, čím je ta kuchyně kouzelná. Úžasné, hutné polévky plné síly, mimořádné pečeně, skvělé omáčky. A prosté, na malých políčkách při chudých chalupách kdysi v malém pěstované suroviny, které byly vždy jejím základem.

Vstupme do Fričova hájemství a poznejme sami. O víkendech beznadějně plnou arénou se linou tlumené i halasnější rozhovory, burcující odéry z kuchyně vyvolávají u hostí Pavlovův reflex. Postupně však diskuze tichnou všichni se skloní nad talíři, aby si do posledního sousta vychutnali vepřovu, roštěnku na pepři, nebo třeba nenapodobitelné buchty.

fric8.jpg

Oddejme se tedy svodům Fričovy nabídky i my. Zvěřinová paštička na úvod zblázní senzory na patře a jazyku, a přes uzeného pstruha – jen se na jazyku rozplývá, zelňačku, pro kterou budete marně hledat slova, se dostáváme k hlavním chodům. Králík – s bramborovým knedlíkem a špenátem předvede to, s čím se málokde shledáte – je měkký, šťavnatý a… báječný. Svíčková, se sametovou krajkou naparáděnou chutí kořenového základu, a tak dál, a tak dále. Všechno s omáčkami tak hustými, že každý bez rozpaků sáhne po lžíci. Na konci ovšem nesmějí chybět taštičky, tonoucí v másle. V lokálu vidíte ženy s dokonalou postavou, na které denně pracují, kterak ujíždějí na všem, co se před nimi objeví. „… ještě jednu buchtičku, prosím, ale zcela výjimečně,“ škemrají na šéfovi. A ten rád vyhoví.

fric9.jpg

Celou nabídkou se nese jedno: nostalgická, vzácně přívětivá evokace minulosti. „Tohle je přece svíce mojí babičky, kterou mě vítala o prázdninách. A ten guláš, řezník v hospodě na návsi dělával přesně takový. Jéje, a maminčina nudlová!“

Za tohle, kdyby za nic jiného, patří Václavu Fričovi nejvyšší respekt. Zvlášť dnes, kdy jsme naše gastronomické poklady pracně špendlíčkem vyhrabali z nánosu pizz, burgerů a dalších po Listopadu navátých novinek. Vám potom nezbývá než se o tom v Čakovičkách sami přesvědčit.

 

Milan Ballík

 

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.