Abeceda vzdělávání pro seniory: Jak neprodávat použité věci na internetu
Ilustrační foto: Ingimage

Abeceda vzdělávání pro seniory: Jak neprodávat použité věci na internetu

30. 6. 2022

Nebudete už jezdit na svém starém kole a rádi byste se ho zbavili? Nebo chcete prodat přes internet starší televizi či mobil? Jde to. Při prodeji přes internetové bazary ovšem dejte pozor na šmejdy!

Šmejdi, kteří využívají důvěry a nepozornosti lidí, se pohybují i na internetových bazarech. Používají přitom jednoduchý trik - od důvěřivých prodejců si vyžádají údaje z platební karty, ačkoliv je vůbec nepotřebují.

Ostatně, více vám sdělí studentka Anička:

 

 

Pokud budete přes internet prodávat jakékoliv věci, dbejte těchto pokynů:

1. Zbystřete, pokud někdo projeví zájem o všechny věci, které prodáváte. Je podezřelé, když má kupující zájem o všechno. Je to záměr, chce vzbudit vaše "nadšení" z rychlého obchodu.

2. Kupující od vás vyžaduje údaje z platební karty? POZOR, tady něco nehraje. Vy nekupujete, ale prodáváte. Údaje z vaší platební karty nikdy nikomu neposkytujte!

3. Pokud byste takovou chybu udělali a údaje z platební karty někomu poslali, pak si dávejte pozor na potvrzení transakce. Jestliže vám přijde z banky e-mail nebo sms, že máte potvrdit transakci, aniž byste něco sami kupovali, transakci nepotvrzujte. Kontaktujte banku a dohodněte se s jejími pracovníky na dalším postupu. V tomto případě bude nutné vaši kartu zablokovat, aby šmejd nemohl s kartou (s údaji na vaší kartě) dále disponovat.

 

Nenechte se napálit od šmejdů. Jejich praktiky odhaluje Abeceda vzdělávání pro seniory. Sledujte videa v našem seriálu připravovaném ve spolupráci s Českou spořitelnou. 

 

 

 

 

Abeceda vzdělávání pro seniory internet šmejdi
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.