Nejen pro obrýlené II
Všechny fotografie Věra Ježková

Nejen pro obrýlené II

11. 6. 2022

Výstavu doprovázely fotografie tváří známých osob s různými modely brýlí, dokreslující módní trendy dané doby. Mezi fotografiemi jsem nenašla Naďu Urbánkovou, pro niž byly brýle charakteristické. V 60. letech, kdy jejich nošení znamenalo mnohem víc hendikep než módu, tak jistě mnohým pomáhala se s brýlemi smířit.

1970

V 70. letech se objevila móda velkých skel a spolu s ní přišla i větší extravagance slunečních brýlových rámů. To bylo umožněno objevením nových technologií vstřikování a povrchových úprav.

Okula Nýrsko vyráběla především na export modelovou řadu masivních obrub O-MO (č. 1). V turnovské Dioptře se objevily během 70. let modely acetátových brýlí s velkými očnicemi ve stylu „velkých skel“. Za tento trend mohl rozvoj lehkých plastových čoček, které bylo možné brousit na dokonalejších optických automatech (č. 2). V socialistických státech však plastové čočky nebyly k dostání. Barevná škála obrub se v 70. letech rozšířila, a do jisté míry tak reflektovala tehdejší trend využití přírodních barev, který se zrodil ve Skandinávii.

1980

V 80. letech se nadále používá technologie vstřikování plastů. Její ojedinělou ukázku představují lakované brýle z formovaného acetátu s laminací (č. 18). Brýle se stěžejkami a stranicemi posunutými ke spodní straně brýlového středu jsou nezvyklé svou konstrukcí. Je možné, že tyto obroučky byly první svého druhu (č. 18).

Brýle v barvě trikolóry jsou z hlediska technologie (vstřikovaný acetát s bílou a tmavou laminací) i designu vrcholným dílem československého brýlařství daného období (č. 16).

Oblíbenými obrubami 70. a 80. let byly tzv. pilotky. V 80. letech velmi módní robotická estetika se projevila i na designu brýlových obrub. Nejvýraznějším prvkem byly hranaté očnice s dekorativními šrouby a ozdobnými nýty (č. 19).

Modelová řada slunečních brýlí pro jednotlivá roční období vznikla v Okule Nýrsko ve spolupráci s Ústavem oděvní a bytové kultury ÚBOK (č. 12).

1990

Po roce 1989 se pozornost spotřebitelů i výrobců upírala na západ a jména tradičních značek socialismu začala být silně nepopulární. Nově vznikající optiky zaplavilo zboží z dovozu a původní velkokapacitní výroba brýlí z Nýrska a čoček z Turnova směrovaná na export přestala plnit svoji funkci. Do výrobního programu Okuly bylo zavedeno portfolio s logem O. D. M. (Optik Design München). Vzniklá akciová společnost Okula si přece jen stále zanechává punc nejznámějšího lokálního výrobce brýlí a vydává se cestou produktů pro široké masy.   

Děkuji všem, kteří se mnou výstavu navštívili. Brýle nosím od svých 14 let. Patřila jsem tedy také k těm, jimž sympatická Naďa Urbánková pomohla.  Zanedlouho jsem si na ně zvykla a staly se mou součástí. Neodložila bych je ani po operaci očí. Bez nich už bych to nebyla já.

 

Foto:

70. léta: 1 – 9

80. léta: 10 – 20

90. léta: 20 – 27

 

Zdroje:

https://www.umprum.cz/web/cs/galerie-um/brejle-a-okuliare-design-bryli-v-ceskoslovensku-12650

Informační texty na výstavě

výstavy
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...