Nejen pro obrýlené II
Všechny fotografie Věra Ježková

Nejen pro obrýlené II

11. 6. 2022

Výstavu doprovázely fotografie tváří známých osob s různými modely brýlí, dokreslující módní trendy dané doby. Mezi fotografiemi jsem nenašla Naďu Urbánkovou, pro niž byly brýle charakteristické. V 60. letech, kdy jejich nošení znamenalo mnohem víc hendikep než módu, tak jistě mnohým pomáhala se s brýlemi smířit.

1970

V 70. letech se objevila móda velkých skel a spolu s ní přišla i větší extravagance slunečních brýlových rámů. To bylo umožněno objevením nových technologií vstřikování a povrchových úprav.

Okula Nýrsko vyráběla především na export modelovou řadu masivních obrub O-MO (č. 1). V turnovské Dioptře se objevily během 70. let modely acetátových brýlí s velkými očnicemi ve stylu „velkých skel“. Za tento trend mohl rozvoj lehkých plastových čoček, které bylo možné brousit na dokonalejších optických automatech (č. 2). V socialistických státech však plastové čočky nebyly k dostání. Barevná škála obrub se v 70. letech rozšířila, a do jisté míry tak reflektovala tehdejší trend využití přírodních barev, který se zrodil ve Skandinávii.

1980

V 80. letech se nadále používá technologie vstřikování plastů. Její ojedinělou ukázku představují lakované brýle z formovaného acetátu s laminací (č. 18). Brýle se stěžejkami a stranicemi posunutými ke spodní straně brýlového středu jsou nezvyklé svou konstrukcí. Je možné, že tyto obroučky byly první svého druhu (č. 18).

Brýle v barvě trikolóry jsou z hlediska technologie (vstřikovaný acetát s bílou a tmavou laminací) i designu vrcholným dílem československého brýlařství daného období (č. 16).

Oblíbenými obrubami 70. a 80. let byly tzv. pilotky. V 80. letech velmi módní robotická estetika se projevila i na designu brýlových obrub. Nejvýraznějším prvkem byly hranaté očnice s dekorativními šrouby a ozdobnými nýty (č. 19).

Modelová řada slunečních brýlí pro jednotlivá roční období vznikla v Okule Nýrsko ve spolupráci s Ústavem oděvní a bytové kultury ÚBOK (č. 12).

1990

Po roce 1989 se pozornost spotřebitelů i výrobců upírala na západ a jména tradičních značek socialismu začala být silně nepopulární. Nově vznikající optiky zaplavilo zboží z dovozu a původní velkokapacitní výroba brýlí z Nýrska a čoček z Turnova směrovaná na export přestala plnit svoji funkci. Do výrobního programu Okuly bylo zavedeno portfolio s logem O. D. M. (Optik Design München). Vzniklá akciová společnost Okula si přece jen stále zanechává punc nejznámějšího lokálního výrobce brýlí a vydává se cestou produktů pro široké masy.   

Děkuji všem, kteří se mnou výstavu navštívili. Brýle nosím od svých 14 let. Patřila jsem tedy také k těm, jimž sympatická Naďa Urbánková pomohla.  Zanedlouho jsem si na ně zvykla a staly se mou součástí. Neodložila bych je ani po operaci očí. Bez nich už bych to nebyla já.

 

Foto:

70. léta: 1 – 9

80. léta: 10 – 20

90. léta: 20 – 27

 

Zdroje:

https://www.umprum.cz/web/cs/galerie-um/brejle-a-okuliare-design-bryli-v-ceskoslovensku-12650

Informační texty na výstavě

výstavy
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Líbí se mi Vaše ukázky z výstav, díky.
Věra Ježková
Děkuji podruhé.
Martina Růžičková
Perfektně zpracované! Ale u tebe jsem na to zvyklá. Módní brýlové trendy jsou zpětně velmi zajímavé.
Jana Šenbergerová
Moc zajímavé a pěkně zpracované, Věro. Já se brýlím od puberty bránila a nosila je jen do kina a pak je rychle sundala. Nosit je stále mě donutil až okamžik, kdy jsem zjistila, že nevidím do sešitů žáků, když jsem procházela mezi lavicemi. Od té doby jsem na tom stejně jako ty. Staly se mou součástí, ale na rozdíl od Nadi Urbánkové jsem jich za svůj život měla minimum.
Dana Puchalská
Věrko, díky za pokračování....
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi pěkný článek.
Věra Ježková
Děkuji vám. Na podobný styl práce jsem zvyklá ze zaměstnání.
Alena Vávrová
Moc pěkný článek. Já mám také brýle ráda.
Helena Přibilová
Děkuji, také druhý díl této zajímavé výstavy je velmi dobře zpracován.
Jitka Hašková
Díky za zajímavou výstavu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.