Senioři se stále zlepšují v digitálních dovednostech. Přidejte se k nim i vy!
FOTO: Nadace Vodafone

Senioři se stále zlepšují v digitálních dovednostech. Přidejte se k nim i vy!

17. 6. 2022

Stáhnout aplikaci, připojit se k Wi-Fi nebo si fotky z telefonu zálohovat na cloud – řeč, které mladá generace rozumí, ale šedesátníci či osmdesátníci by mohli tápat.

I když doba se mění, protože stále více lidí nad 65 let proniká do tajů a kouzel moderních a mobilních technologií díky programu Digitální odysea od Nadace Vodafone. Na kurz, kde je možné se naučit pracovat s chytrým telefonem nebo tabletem, se může přihlásit každý. 

Bezplatné vzdělávání pro seniory napříč celým Českem organizuje Nadace Vodafone ve spolupráci se spolkem Moudrá Sovička. Její lektoři vyškolili již přes tři tisíce převážně seniorek ve 120 obcích. Jedním z kurzů Moudré Sovičky prošla i paní Helena, pro kterou se stejně jako pro mnoho jejích přátel staly digitální technologie nutností. „V dnešní době si už vůbec nedovedu představit život bez chytrého telefonu,“ říká Helena. „Mezi mými přáteli mám ale i takové, kteří se nemají kde chytrý telefon naučit používat. A s tím pomůže právě Nadace Vodafone a organizace Moudrá Sovička,“ dodává. 

Zapojit se může každý 

Na kurz Digitální odysea se může přihlásit každý bez ohledu na to, jakého má operátora, typ chytrého telefonu či tarif. Jedinou podmínkou je narození před rokem 1957. Průměrný věk účastníků se pohybuje kolem 73, ale výjimkou nejsou ani studenti o patnáct či dvacet let starší. Kurzy Jak na tablet a chytrý telefon probíhají většinou na půdě seniorských organizací, klubů, knihoven či domovů pro seniory po celé České republice. Kapacita místa se vždy naplní, proto není výjimkou, že se do dané lokality Digitální odysea pro seniory i vrací. 

Na své si přijdou i úplní začátečníci, vstupní test znalostí slouží především jako ukazatel následného zlepšení. A tak není ostudou si myslet, že ikona je ten zlacený náboženský obrázek východního křesťanství. Že se tak nazývá i malá kostička v telefonu, za níž se skrývá aplikace, kterou je třeba stáhnout, se studenti dozví záhy.   

„Se seniory procvičujeme konkrétní úkony – poslat fotku vnučce, najít si ordinační hodiny lékaře, zjistit odjezd vlaku či polohu kamarádovy chaty. Baví je taky rozpoznávání květin či různých předmětů pomocí Google Lens,“ uzavírá lektorka Hana Tomková z Moudré Sovičky.  

1.png

 

Nenechat si ujet vlak 

Jednou z absolventek kurzu je paní Hrubá ze Stříbra, která nyní plánuje na cestu virtuálnem pozvat své přátele a známé. „Mám v plánu nasdílet informace dalším seniorům, aby si vyzkoušeli, jak jsou na tom s ovládáním tabletu a chytrého telefonu. Za zkoušku to rozhodně stojí. Člověk se alespoň dozví, v čem má slabiny a v čem je možné se zlepšit. Součástí programu jsou i výukové materiály, takže ho zvládne opravdu každý,“ popisuje paní Hrubá. I její zkušenost dokazuje, že na věku vůbec nezáleží a profitovat z využívání chytrých technologií může každá generace. 

Chytrý telefon nebo tablet totiž dovede výrazně usnadnit život. Pro nákupy vánočních dárků už není potřeba stát úmorné fronty v obchodech, díky internetovým obchodům dnes už stačí jen pár kliknutí. Cestovatelé pak ocení snadné a rychlé vyhledávání v jízdních řádech, takže jim nehrozí, že by jim ujel vlak. Prostřednictvím chytrého mobilu pak mohou své zážitky snadno sdílet s dětmi a vnoučaty, stačí jen odeslat fotku nebo video přes vybranou aplikaci. To vše se v kurzech hravě naučí. 

„Zájem o kurzy stále roste a upřímně nás těší. Budeme dělat všechno proto, aby se dostalo na každého seniora, který má chuť se s technologiemi více sžít. Takovou touhu po poznání nemůžeme nechat bez reakce,“ nastiňuje plány Nadace Vodafone Jolana Hájková.  

Chcete se zapojit i vy? Stačí zavolat na linku 800 220 044 a zjistit kde se koná nejbližší volný kurz. Kdo nechce čekat na termín, může se do toho pustit sám. Na webových stránkách tam.je/odysea najde zábavnou interaktivní platformu Digitální odysea od Nadace Vodafone, která ho provede dvanácti státy digitálního světa. Vtipně a hravě. Na kurzu pak své znalosti rozšíří nebo si je zopakuje.  

 

 

 

 

 

Digitální odysea internet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.