Peníze s chladnou hlavou: Jaký je největší mýtus o pojištění vkladů?
Ilustrační foto: Pixabay

Peníze s chladnou hlavou: Jaký je největší mýtus o pojištění vkladů?

29. 6. 2022

Ohledně světa bankovnictví a pojištění vkladů koluje spousta mýtů. Ten největší a zároveň nejnebezpečnější je, že Garančnímu systému, který vklady jistí, dojdou peníze.

Garanční systém pojištění vkladů, jehož úkolem je mimo jiné výplata náhrad vkladů klientům zkrachovalých bank, sestává ze dvou fondů. Tím prvním je Fond pojištění vkladů, ze kterého se vyplácí náhrady vkladů klientům zkrachovalých bank. Druhým fondem je Fond pro řešení krize, který slouží k zabránění vzniku krize na bankovním trhu.

Před pádem Sberbank a výplatou náhrad pojištěných vkladů klientům banky bylo ve Fondu pojištění vkladů Garančního systému finančního trhu přes 37 miliard korun. Výplata náhrad pak odčerpala z Fondu přes 24 miliard korun. Nabízí se tak otázka, co se stane, pokud se dostane do problémů další finanční instituce. Dostanou její klienti své vklady zpět?

„Finanční prostředky ve Fondu pojištění vkladů se postupně opět navýší. Tyto rezervy slouží zpravidla pro výplatu náhrad vkladů klientům menších finančních institucí, které se dostanou do finančních problémů. Jde o instituce, které nejsou z hlediska fungování finanční infrastruktury významné. Pokud by však ve Fondu nebyl dostatek peněz, má Garanční systém zákonem stanovené možnosti, jak dodatečné prostředky získat, a to například vypsáním mimořádných příspěvků pojištěných institucích, vydáním dluhopisů či získání úvěru na finančním trhu nebo půjčkou od zahraničních systémů pojištění vkladů apod.,“ popisuje výkonná ředitelka Garančního systému Renáta Kadlecová.

 

 

V případě problémů větších bank, které jsou významné pro fungování finanční infrastruktury (mají například významný podíl při přijímání vkladů od veřejnosti, poskytování úvěrů nebo v zajišťování platebního styku), a u kterých existuje veřejný zájem na zachování jejich činnosti, se mohou použít finanční rezervy Fondu pro řešení krize pro restrukturalizaci instituce. „Cílem tohoto řešení je, aby bylo zajištěno pokračování zásadních činností banky, minimalizovaly se dopady jejího selhání na hospodářství a finanční systém a aby byla obnovena její životaschopnost ať již v celém rozsahu či pouze částečně,“ dodává Renáta Kadlecová.

peníze úspory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.