Přítelkyně na zámku Kačina
Všechny fotografie: Marie Novotná

Přítelkyně na zámku Kačina

26. 8. 2022

Zámek Kačina leží jen pár kilometrů od Kutné Hory. Je chráněn jako Národní kulturní památka a je jedním z národních zemědělských muzeí. Nachází se zde Muzeum českého venkova, knihovna Chotků se 40 000 ks svazků z 16 -19 století, divadlo, lékárna a skleník.

Zemědělská technika byla přesunuta do Čáslavi, kde je otevřeno od listopadu 2021 Muzeum zemědělské techniky. V zámeckém parku pak naučné stezky a krásné záhonky s léčivými bylinkami či zeleninou.

Píše se rok 1826. Jsou tomu tedy dvě léta, kdy se nezletilý Jindřich Chotek stal nečekaně dědicem rodových statků. V obtížných situacích stála svému synovci po boku hraběnka Terezie Chotková, nadační dáma Savojského ústavu šlechtičen ve Vídni.

Dobrá Tereza měla prý vášnivější charakter a ve všech dramatických situacích života byla údajně vždy příliš exaltovaná. Takto se o své přítelkyni zmiňuje ve svých deníkových zápiscích malířka a spisovatelka Ludovika hraběnka Thürheim. Lulu a její sestra Konstantina Razumovská, žena knížete Ondřeje Razumovského, někdejšího diplomata a vyslance ve Vídni, dobře znaly její vrtochy, ale také tajemství neprovdané Terezie. Byly totiž přítelkyně.

A právě o tomto byla prohlídka zámku Kačina. Neodolala jsem a toto navštívila a pár fotek vám nafotila.

 

 

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.