Přítelkyně na zámku Kačina
Všechny fotografie: Marie Novotná

Přítelkyně na zámku Kačina

26. 8. 2022

Zámek Kačina leží jen pár kilometrů od Kutné Hory. Je chráněn jako Národní kulturní památka a je jedním z národních zemědělských muzeí. Nachází se zde Muzeum českého venkova, knihovna Chotků se 40 000 ks svazků z 16 -19 století, divadlo, lékárna a skleník.

Zemědělská technika byla přesunuta do Čáslavi, kde je otevřeno od listopadu 2021 Muzeum zemědělské techniky. V zámeckém parku pak naučné stezky a krásné záhonky s léčivými bylinkami či zeleninou.

Píše se rok 1826. Jsou tomu tedy dvě léta, kdy se nezletilý Jindřich Chotek stal nečekaně dědicem rodových statků. V obtížných situacích stála svému synovci po boku hraběnka Terezie Chotková, nadační dáma Savojského ústavu šlechtičen ve Vídni.

Dobrá Tereza měla prý vášnivější charakter a ve všech dramatických situacích života byla údajně vždy příliš exaltovaná. Takto se o své přítelkyni zmiňuje ve svých deníkových zápiscích malířka a spisovatelka Ludovika hraběnka Thürheim. Lulu a její sestra Konstantina Razumovská, žena knížete Ondřeje Razumovského, někdejšího diplomata a vyslance ve Vídni, dobře znaly její vrtochy, ale také tajemství neprovdané Terezie. Byly totiž přítelkyně.

A právě o tomto byla prohlídka zámku Kačina. Neodolala jsem a toto navštívila a pár fotek vám nafotila.

 

 

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Vzpomínám ráda na naši dřívější společnou návštěvu Kačiny s Tebou a s Jirkou. Moc se mi tam líbilo. Tento nový popsaný program musel být v tak hezkém prostředí výjimečný a ještě svátečnější. Zdar dalším krásným výletům.
Martina Růžičková
Kačina je krásná. Díky za hezké fotky ze zajímavé prohlídky zámku.
Eva Mužíková
Díky Maruško, ale Ti Tvoji králíčci, to je pro mne přeci jen lákavější pokoukání... Jeden má rád holky, druhý zase vdolky....
Zuzana Pivcová
Zámek jsem nikdy nenavštívila, podobně jako řadu dalších, což mě teď dost mrzí. Maminka mi kdysi řekla, že chci pořád jezdit do ciziny, ale neznám to u nás. Bohužel. Děkuji za pěkný příspěvek se zajímavými informacemi.
František Matoušek
Děkuji za hezký článeček o tomto zámku. Tento zámek jsme dosud nenavštívili. Třeba toto krátké povídání přispěje k tomu, že se tam někdy vypravíme.
Helena Přibilová
Děkuji za hezký článek, který mi připomněl návštěvu překrásného empírového zámku Kačina i procházku jeho malebným parkem.
Anna Potůčková
Děkuji za zajímavý článek, hezké fotografie a další tip na výlet!
Vladislava Dejmková
Také jsem si oživila vzpomínky, už je to hodně let, co jsem tam byla
Dana Puchalská
Děkuju za oživení vzpomínek na krásný zámek .
Naděžda Špásová
Na Kačině jsme nikdy nebyli. Hrady a zámky mám taky ráda, i když my couráme spíš kolem a v zahradách. Na Kačině je to určitě moc hezké. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.