Abeceda vzdělávání pro seniory: Jak poznat falešnou sms
Ilustrační foto: Ingimage

Abeceda vzdělávání pro seniory: Jak poznat falešnou sms

13. 9. 2022

Dříve byly sms jedinou možnou variantou zasílání zpráv mobilními telefony. Dnes už většina lidí komunikuje se svými rodinnými příslušníky či přáteli prostřednictvím aplikací v chytrých mobilech. Přesto se čas od času stane, že vám do mobilu přistane nějaká reklama či podezřelá zpráva.

Právě přes esemesky se snaží vylákat z lidí peníze i internetoví šmejdi! Jejich praktiky jsou poměrně jednoduché, a přesto se do jejich sítě nepozorní či neopatrní příjemci chytí. A pak je to klidně stojí stovky či tisíce korun.

Jak takové podvody přes esemesky vypadají? To vám ukáže studentka Anička ve videu v rámci projektu České spořitelny Abecedy vzdělávání pro seniory.

Podívejte se zde:

 

Na co si tedy dát pozor, když vám přijde podezřelá sms zpráva?

1. V prvé řadě zpozorněte ve chvíli, když vám esemeska posílá radostnou informaci, že jste vyhráli nějaké zboží. Není vám to divné, když jste nic neobjednávali, ani jste se žádné soutěže nezúčastnili?

2. Nikdy neklikejte na odkaz v podezřelé sms zprávě. Často se stává, že se vám po kliknutí dostane do softwaru mobilu nebezpečný vir.

3. Neobjednávali jste si žádné zboží přes eshop, a přesto chce po vás někdo doplatit za přepravu zboží? Rozhodně do esemesky nedávejte své údaje z platební karty.

4. Pokud vám přijde z neznámého čísla esemeska, kde vás někdo láká na vyplnění dotazníku, IQ testu či zařazení do nějaké hry, raději ihned sms zprávu smažte.

5. Pokud vám do mobilu chodí upozornění na neuhrazené platby od neznámých čísel opakovaně, obraťte se na svého mobilního operátora či přímo na Policii ČR.

 

 

Abeceda vzdělávání pro seniory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...