Loučení s létem
Všechny fotografie: Miroslava Richterová

Loučení s létem

19. 9. 2022

Velké hejno špačků zakroužilo nad polem, objevilo se další a špačci létali sem tam. Ptáci se počínají sdružovat a připravovat k podzimnímu odletu.

Dříve jsme pozorovali prolet vlaštovek a jiřiček, sedaly na dráty před domem. O tuto radost posledního pozdravení na konci prázdnin jsme ale letos přišli, dráty se podle nového způsobu zavedly pod zem.

I naše zahrádka se v tomto čase proměnila. Vykvetly astry a ocúny, chryzantémy připravují poupata. Podzimní jablka dostávají červenou barvu, rajčata naopak červenají čím dál pomaleji. Museli jsme jim ostříhat hodně listů a vypadají z dálky na tyčkách jako červeno zelené školní počítadlo, nakonec, i to je znakem podzimu. Okurky jsme otrhali poslední, stejně tak i cukety. V hustém, zeleném porostu žlutě zasvítily dýně, začervenaly se podzimní ředkvičky a hezky narostla červená řepa. Při úklidu letních záhonů často sebereme zapomenutý brambor, rozebíráme kompost a ryjeme. Z letošního krásného léta se rychle stalo léto babí. Ráno bývá mlha, prší, odpoledne svítí sluníčko.

Letos bylo pěkné léto, dost teplé i přiměřeně deštivé na to, aby dalo bohatou úrodu a aby se všichni milovníci tepla dosyta ohřáli. Byl příjemný ten čas, kdy sluníčko hřálo již od rána, okna byla otevřená celý den, často i v noci, a dlouho jsme nemuseli oblékat nic víc než plavky. Celé dlouhé dny jsme trávili na zahrádce.

Vstávala jsem hodně brzy. Prošla zahrádku, natrhala, co uzrálo a náš stoleček Prostři se pokaždé naplnila úrodou potřebnou pro příslušný den. Následovala práce v zatím lehce osluněných místech, později spíš v polostínu nebo navečer. Odpočinek s pozdní snídaní, čerstvým meduňko mátovým čajem a prvním letošním medem uprostřed rozkvetlé zahrádky byl kouzelný, stejně jako další chvíle posezení během dne nebo za teplých letních večerů.

Práce bylo dost, neboť úrodu, o kterou se zahrádkáři tolik snaží, bylo potřeba sklidit a zpracovat. Jako každý rok jsem zavařila hodně ovoce a zeleniny, jen letos jsem měla nového pomocníka, moderní, výkonnou sušičku ovoce, kterou jsem vyhrála v jarní literární soutěži na i60. Sušila jsem švestky a rajčata, obojího byla přehršle. Ještě se chystám sušit jablka a hrušky, houby pokud budou. U nás na horách musí být na houby ten správný rok, aby se případně nasušilo i na roky dopředu.

Redakci touto cestou ještě jednou děkuji za výhru, ale i za všechny náměty k soutěžení, kterým si život zpestřujeme, už jen tím, že se zapojíme, že to zkusíme, že se vzájemně pobavíme.

Dívám se z okna do zahrádky. Keř slunečnic se ohýbá a naklání dolů ztěžklé květy. Už brzy je ptáčci, co nás navštěvují, vyzobou. Okno je ještě plné kvetoucích muškátů, ale i ty brzy uschovám a místo nich nastoupí vřesy a podzimní výzdoba. Už teď nám doma zdobí okno vydlabaná dýně naplněná podzimními květy.

Přeji nám všem podzim krásný, barevný a hřejivý, klidný a plný radosti ze života i z přírody.

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.