Eleganci tvarůžků odhalíte v Branné na Šumpersku
FOTO: archiv Milana Ballíka

Eleganci tvarůžků odhalíte v Branné na Šumpersku

24. 9. 2022

Jakkoliv vesnička Branná nepatří k velikým, její památky vystačily na to, aby byla zařazena mezi městské památkové zóny Šumperska. Na její proslulosti má jistě také svůj podíl i tamní restaurace Kolštejn.

Kraj pod Hrubým Jeseníkem se možná zdá být mimo širší zájem turistů, ovšem opak je pravdou. Jak letní tak i zimní sezona tam nabízejí optimální podmínky pro tělesnou generálku. Místy, kde si ji můžete dopřát, je řada, mezi nimi i Branná. Sama její lokace je optimální jak pro letní, tak zimní sportovní vyžití. Tím spíš, když se jedním z cílů potěchy stane sympatická Restaurace Kolštejn. Neokázalé, nicméně působivé vnitřní prostory, ať útulně potemnělý hlavní lokál či sluncem prozářená zimní terasa s desítkami malých okenních tabulek, všude tam je nakažlivě oslovující atmosféra. Ovšem opravdu parádním kouskem je zde vše, co připraví tým restaurační kuchyně.

kol1.jpg

Probudit senzory můžete carpacciem z červené řepy s brynzou z farmy Domašov. Exponentem lokálnosti je v tomto případě svěží, lehce provokující brynza. Dokonale rozjitří touhy po dalších překvapeních z kuchyně. Jste-li odvážní a láká vás nepoznané, zvolte smažené tvarůžky v pivním těstíčku s cibulkou a šunkou. Umějí je zde nečekaně vymazlit tak, že si je dávají i ti, kdo je nikdy neokusili a možná to ani neměli nikdy v úmyslu. Ovšem jemné těstíčko, uvnitř obalu vedle nevšedního sýru zapečená cibule i šunka, ztlumí odér, pro který tvarůžek není zvlášť vyhledávaný. Ze sousta tak připraví malý koncert. Optimálně vyvážená chuť se projde po patře a vy poznáte jedno, že vlastně jde o elegantní netuctový pokrm z lokální pokladnice. Když se do hry vloží ještě žejdlík některého z místních piv, tvarůžky si vás získají. Piv, která tu vaří je mnoho. Na místě bude ochutnat tradiční český ležák s chmelovou dochutí.

kol9.jpg

Lístek má v záloze i lákavé krmě z cizích krajů. Ovšem má-li být návštěva přehlídkou české kuchyně, potom na závěr musí přijít domácí kynuté knedlíky plněné ovocem, s máslem, cukrem, kakaem a šlehačkou. Lesní ovoce tamních hvozdů nebo plody sadů a zahrad v kraji mají svůj věhlas a není třeba o nich pochybovat. 

Vše ještě dokreslí příjemný nenásilný projev páru obsluhujících, kteří jsou neviditelní a přitom vždy na místě. Potom vám jako výsledek vyjde jediné: zanést Brannou a Restauraci Kolštejn na seznam cest za dobrým zážitkem a co nejdříve tam zavítat znovu.

 

Milan Ballík

 

 

cestování gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.