Eleganci tvarůžků odhalíte v Branné na Šumpersku
FOTO: archiv Milana Ballíka

Eleganci tvarůžků odhalíte v Branné na Šumpersku

24. 9. 2022

Jakkoliv vesnička Branná nepatří k velikým, její památky vystačily na to, aby byla zařazena mezi městské památkové zóny Šumperska. Na její proslulosti má jistě také svůj podíl i tamní restaurace Kolštejn.

Kraj pod Hrubým Jeseníkem se možná zdá být mimo širší zájem turistů, ovšem opak je pravdou. Jak letní tak i zimní sezona tam nabízejí optimální podmínky pro tělesnou generálku. Místy, kde si ji můžete dopřát, je řada, mezi nimi i Branná. Sama její lokace je optimální jak pro letní, tak zimní sportovní vyžití. Tím spíš, když se jedním z cílů potěchy stane sympatická Restaurace Kolštejn. Neokázalé, nicméně působivé vnitřní prostory, ať útulně potemnělý hlavní lokál či sluncem prozářená zimní terasa s desítkami malých okenních tabulek, všude tam je nakažlivě oslovující atmosféra. Ovšem opravdu parádním kouskem je zde vše, co připraví tým restaurační kuchyně.

kol1.jpg

Probudit senzory můžete carpacciem z červené řepy s brynzou z farmy Domašov. Exponentem lokálnosti je v tomto případě svěží, lehce provokující brynza. Dokonale rozjitří touhy po dalších překvapeních z kuchyně. Jste-li odvážní a láká vás nepoznané, zvolte smažené tvarůžky v pivním těstíčku s cibulkou a šunkou. Umějí je zde nečekaně vymazlit tak, že si je dávají i ti, kdo je nikdy neokusili a možná to ani neměli nikdy v úmyslu. Ovšem jemné těstíčko, uvnitř obalu vedle nevšedního sýru zapečená cibule i šunka, ztlumí odér, pro který tvarůžek není zvlášť vyhledávaný. Ze sousta tak připraví malý koncert. Optimálně vyvážená chuť se projde po patře a vy poznáte jedno, že vlastně jde o elegantní netuctový pokrm z lokální pokladnice. Když se do hry vloží ještě žejdlík některého z místních piv, tvarůžky si vás získají. Piv, která tu vaří je mnoho. Na místě bude ochutnat tradiční český ležák s chmelovou dochutí.

kol9.jpg

Lístek má v záloze i lákavé krmě z cizích krajů. Ovšem má-li být návštěva přehlídkou české kuchyně, potom na závěr musí přijít domácí kynuté knedlíky plněné ovocem, s máslem, cukrem, kakaem a šlehačkou. Lesní ovoce tamních hvozdů nebo plody sadů a zahrad v kraji mají svůj věhlas a není třeba o nich pochybovat. 

Vše ještě dokreslí příjemný nenásilný projev páru obsluhujících, kteří jsou neviditelní a přitom vždy na místě. Potom vám jako výsledek vyjde jediné: zanést Brannou a Restauraci Kolštejn na seznam cest za dobrým zážitkem a co nejdříve tam zavítat znovu.

 

Milan Ballík

 

 

cestování gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Mohu potvrdit Elenina slova. Rozhodně je to zajímavý kout(ek) Jesenicka.
Elena Valeriánová
Branná je pro Jesenicko vyhlášená zcela jinou laskominou než jsou tvarůžky. A touto laskominou jsou TRUBIČKY Z BRANNÉ, které se zde pečou a rozvážejí po celém regionu okresu Jeseník. Tvarůžky musíme ale vyzkoušet. Hospodu znám, je to letitá hospoda a jestli se jí daří, tak je to jen dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...