Svět písniček a skladatelů první republiky 3 - svět operet a filmů
Foto: archiv Jana Zelenky

Svět písniček a skladatelů první republiky 3 - svět operet a filmů

27. 9. 2022

Množství všeobecně známých a zlidovělých písniček vyprodukovaly i prvorepublikové operety a filmy. Bylo jich skutečně mnoho, tak na ukázku jen některé z nich:

 

 

Josef Stelibský,  1909 - 1962, byl český pianista, kapelník, hudební redaktor, hudební skladatel a aranžér. Je spoluautorem čtrnácti operet a autorem hudby k více než padesáti českým filmům. Proslavila ho především operetní hudba a taneční písně, k nimž často psal texty Jaroslav Mottl, Karel Růžička, Saša Razov, nebo Karel Melíšek. Josef Stelibský se tak zařadil mezi nejvýznamnější osobnosti české populární hudby 30. až 40. let.

 

 

 

Jára Beneš, 1897 – 1949, byl český zpěvák, kapelník a hudební skladatel a jeden z  nejznámějších hudebních umělců v prvorepublikovém Československu. Stal se interpretem i autorem řady známých, zejména operetních, písní. Rovněž působil jako autor filmové hudby, např. pro první zvukový film C. a k. polní maršálek, Dobrý voják Švejk, To neznáte Hadimršku, Anton Špelec, ostrostřelec, Lelíček ve službách Sherlocka Holmese, nebo Přednosta stanice. A mnohé další.

 

 

 

 

 

 

Věřím, že všechny tyto uvedené písně budete dobře znát. Být pamětníkem je mnohdy výhodné. Kdysi, už  hodně dávno, jsem měl daleko staršího kamaráda Eduarda. Byl to Španěl, který k nám utekl před Frankem a v Praze se i oženil. Mluvil legračně česky a místo slova pamětník, říkal památník. A měl moc rád staré české písničky a často si je u rotačky i broukal. Pozdrav tobě, do toho velkého neznáma, kamaráde Edo. Jsem rád, že jsem se dožil času, kdy se ze mne stal ten tvůj památník. 

 

                                                                * * *

                                                                       *

kultura vážná hudba
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...