Nakupujete potraviny online? Patříte k pouhé pětině národa!
FOTO: Shutterstock

Nakupujete potraviny online? Patříte k pouhé pětině národa!

27. 9. 2022

Nakupování online je výrazným trendem, který zasáhl Česko už před několika lety. Stoupající popularita online nákupů se však doposud nepromítla do nákupu potravin. Jaké trendy se dají očekávat a co Češi nejčastěji nakupují online?

Potraviny jedině v klasickém obchodě

Celkový trend internetového nakupování nebyl v posledních letech výjimkou ani v Česku. Zatím co téměř polovina Čechů neváhá nakupovat léčiva, oblečení nebo elektroniku v internetových obchodech, prodej potravin za těmito kategoriemi výrazně zaostává. Češi patří v nákupech potravin ke konzervativnějším národům Evropské Unie a online své nákupy potravin provádí pouze 20% populace. Navíc více než polovina dotazovaných v průzkumu KPMG vyjádřilo, že nákup potravin online ještě nikdy nevyzkoušeli. 

Ani narůstající počet slev a online kupónů, které poskytují stránky jako je Promocodius, nezměnil názor Čechů na to, jak má probíhat nákup potravin. Tento zajímavý trend nezměnila ani pandemie, která v jiných odvětvích přesunula nákupy spíše do sféry internetu. Češi se tak hlásí k nákupům v klasických kamenných prodejnách a jako důvod pro jejich preferování uvádějí nejčastěji nejistotu o kvalitě nebo strach z poškozených potravin. 

Nakupování zásob do domácnosti je v online vodách doménou věkové kategorie mezi 20-45 lety, přičemž většina dotazovaných nakupuje pouze na e-shopech potraviny pouze jednou za čas a internet tak není jejich hlavním nákupním místem. Internetové nákupy potravin jsou také populárnější ve velkých městech nebo v jejich blízkých oblastech. 

Jaké jsou trendy v jiných oblastech?

Kromě potravin můžete online nakupovat neuvěřitelné množství zboží z celého světa. Češi například vedou špičky tabulek Evropské Unie v procentu nákupů léčiv a knih online, v některých dalších kategoriích, jako jsou nákupy elektroniky jsou také na předních příčkách přehledů. Například internetový obchod lékarna.cz zaznamenal rekordní nárůst tržeb a návštěvnosti webu v posledních dvou letech a od dob pandemie tento trend neupadá. 

Nově jsou ve statistikách internetových nákupů na předních pozicích také potřeby do domácnosti, ale překvapivě také matrace a nebo doplňky pro zdraví spánek. Snaha ušetřit čas, ale i peníze podpořila zájem o internetové nakupování a některé společnosti už tomu přizpůsobily své prodejní strategie a zařadily online slevy, nebo speciální poukázky pro nákupy na internetu, jako je Dormeo slevový kód

Odzvonilo už kamenným prodejnám? 

Podle dostupných celosvětových statistik dále vzrostly v roce 2021 tržby z elektronického obchodování, které dostaly impuls díky pandemii COVID-19, o 44 % a představovaly více než 21 % celkových maloobchodních tržeb.

Růst elektronického obchodování změnil nejen způsob, jakým zákazníci nakupují, ale také jejich očekávání, jak značky přistupují k zákaznickému servisu, personalizují komunikaci a poskytují zákazníkům možnost volby.

Budoucnost online nakupování závisí na zdatných odbornících, kteří dokáží vytvořit pro zákazníky personalizovaný a poutavý virtuální nákupní zážitek. Češi v mnoha případech dají na doporučení svých známých a rodiny, když přijde na nakupování na internetu a v mnoha případech hrají zásadní roli recenze dalších uživatelů. 

To potvrdili i někteří respondenti průzkumu o nakupování potravin online, kteří uvedli, že by nákup na internetu vyzkoušeli, pokud by slyšeli od svého příbuzného či kamaráda, že mají pozitivní zkušenost. Pro mnohé internetové obchody tak zákaznický servis začíná být novou prioritou. 

Co Čechy odrazuje od nakupování potravin přes internet? 

Na otázku, proč nenakupují potraviny online, odpovědělo 75,5 % zákazníků, že nenakupují online, protože si před nákupem nemohou prohlédnout a vybrat produkty osobně. Nakupování potravin online je zbavuje možnosti si zeleninu a ovoce osahat a přivonět k ní. Dlouhé dodací lhůty a vzdálenosti znamenají, že produkty také nejsou vždy čerstvé, když dorazí.  

Průzkumy ukazují, že lidé nejraději nakupují suché a konzervované produkty online, protože přesně vědí, co dostanou, a nemají obavy, že se při přepravě zkazí. Lidé také rádi nakupují speciální zboží, které je těžké sehnat. Internetoví prodejci se tak v Česku musí zaměřit na to, co lidé nakupují online, a přilákat je do internetového obchodu pomocí těchto položek.

 

 

 

 

nákupy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.