Poobědová procházka č. 2 – Z Hloubětína do Vysočan
Všechny fotografie: Helena Votíková

Poobědová procházka č. 2 – Z Hloubětína do Vysočan

21. 10. 2022

Takový byl plán. Svou další procházku jsem začala v Hloubětíně na zastávce autobusu 110 Kbelská. Podchodem pod Průmyslovou ulicí jsem se dostala na rozcestí modré značky. Přísahala bych, že jsem vyrazila podle cedule směr Vysočany, ale ukázalo se, že nikoliv. Bylo mi sice divné, že jdu jaksi proti proudu říčky Rokytka, ale příroda kolem mi dala zapomenout na tuto záhadu. Objevila jsem totiž dva rybníky. Malý Polivkův a obrovský Hořejší rybník.

Polivkův rybník, jak jsem se dočetla z infotabule, byl součástí přírodního koupaliště. Časem bylo toto koupaliště nahrazeno moderním koupalištěm, to ale chátralo a chátralo, až ho pohltily náletové dřeviny. Hořejší rybník o rozloze 4,06ha sloužil k chovu ryb a jako zásobárna vody pro Kejrův mlýn. (Mlýn je z 16. století a na začátku 21. století byl přestavěn na byty. Stojí právě na té straně stezky, kudy jsem měla původně jít – tak to až příště). 

Cesta kolem rybníka mne dovedla pod železniční viadukt na rozhraní Štěrbohol a Hrdlořez. Z další informační tabule jsem se dozvěděla, že jsem na místě, kde se roku 1757 odehrála bitva u Štěrbohol. Jednalo se o druhé velké střetnutí během sedmileté války. Sedm let, muž proti muži, raději o tom nepřemýšlet. Podél zahrádkářské osady a nových domků jsem se přiblížila zpět k civilizaci. Zvonička na konci cesty jako kdyby hlásala… a zazvonil zvonec a pro dnešek máš procházky konec.

To, že jsem šla jinou cestou, mi nakonec nevadilo. Meandry Rokytky a příroda kolem za to stála.

A tak už asi tušíte, kudy se vydám příště.

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.