Poobědová procházka č. 2 – Z Hloubětína do Vysočan
Všechny fotografie: Helena Votíková

Poobědová procházka č. 2 – Z Hloubětína do Vysočan

21. 10. 2022

Takový byl plán. Svou další procházku jsem začala v Hloubětíně na zastávce autobusu 110 Kbelská. Podchodem pod Průmyslovou ulicí jsem se dostala na rozcestí modré značky. Přísahala bych, že jsem vyrazila podle cedule směr Vysočany, ale ukázalo se, že nikoliv. Bylo mi sice divné, že jdu jaksi proti proudu říčky Rokytka, ale příroda kolem mi dala zapomenout na tuto záhadu. Objevila jsem totiž dva rybníky. Malý Polivkův a obrovský Hořejší rybník.

Polivkův rybník, jak jsem se dočetla z infotabule, byl součástí přírodního koupaliště. Časem bylo toto koupaliště nahrazeno moderním koupalištěm, to ale chátralo a chátralo, až ho pohltily náletové dřeviny. Hořejší rybník o rozloze 4,06ha sloužil k chovu ryb a jako zásobárna vody pro Kejrův mlýn. (Mlýn je z 16. století a na začátku 21. století byl přestavěn na byty. Stojí právě na té straně stezky, kudy jsem měla původně jít – tak to až příště). 

Cesta kolem rybníka mne dovedla pod železniční viadukt na rozhraní Štěrbohol a Hrdlořez. Z další informační tabule jsem se dozvěděla, že jsem na místě, kde se roku 1757 odehrála bitva u Štěrbohol. Jednalo se o druhé velké střetnutí během sedmileté války. Sedm let, muž proti muži, raději o tom nepřemýšlet. Podél zahrádkářské osady a nových domků jsem se přiblížila zpět k civilizaci. Zvonička na konci cesty jako kdyby hlásala… a zazvonil zvonec a pro dnešek máš procházky konec.

To, že jsem šla jinou cestou, mi nakonec nevadilo. Meandry Rokytky a příroda kolem za to stála.

A tak už asi tušíte, kudy se vydám příště.

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Krásná fotoprocházka kolem Prahy, tam to neznám. Díky.
Blanka Lazarová
Taky mám ráda procházky, kde se ocitnu neúmyslně někde jinde. A okraje Prahy jsou pro to jako stvořené. Pěkné, děkuji. :-)
Marie Novotná
Prahu znám jako plno vysokých domů ,nemocnic a známých pamětihodností. Překvapuje mne krásná pražská příroda. Děkuji za sdílení.
Dana Divišová
Jmenovaná místa znám. Ale dnes bych je nepoznala. Na hloubětínské koupaliště jsem se chodila jako dítě koupat. Tedy spíš jezdila busem 110. Fotky jsou moc krásné. Tenkrát ještě fungovalo docela obstojně. Sice žádný luxus, ale nám dětem to nevadilo.
Jan Zelenka
Opět místa, která neznám. V Praze je skutečně kam chodit. Moc hezké!
Jana Šenbergerová
Mám ráda objevné procházky s překvapením. Díky za tuhle.
Helena Přibilová
Období lockdownu nám s manželem dalo příležitost k poznávání mnoha pražských zákoutí. Podívali jsme se také do Hloubětína a Hrdlořez, kde jsme byli překvapeni malebností zdejší přírody. Zvláště nás okouzlily meandry říčky Rokytky.
Zuzana Pivcová
Helenko, vidím, že se v rámci Prahy dá zvolit spousta krásných vycházek. Jmenované čtvrti znám jen letmo, ale na vycházce bych zabloudila. :-D
Jitka Hašková
Často bývají procházky, které vyjdou jinak, než byly původně zamýšleny, mnohem hezčí a zajímavější. Krásné fotky to dokazují.
Dana Puchalská
Ano,je tam moc krásně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.