Zámek Valeč na Vysočině nesmí opominout milovník dobrého jídla
Zámecký hotel a restaurant Valeč. FOTO: Archiv Milana Ballíka

Zámek Valeč na Vysočině nesmí opominout milovník dobrého jídla

11. 11. 2022

S výsostným citem zrestaurovaný zámek, bývalé hospodářské budovy včetně restauračních prostor pojednané naopak v duchu moderny. To nabízí Zámecký hotel a restaurant Valeč. V okouzlujícím areálu zámeckého parku se potkávají dva světy vzdálené od sebe stovky let.

Pohádkově zrekonstruovaný barokní zámek se vším, co k takovému středověkému panskému sídlu patří, a ultramoderní budova s komplexem několika restauračních prostor souznějí v jistém kontrapunktu. Prezentovaném jako současný protiklad ke stavební historii Valče. Ovšem, jak ani jinak nelze, v restauračních místnostech minulost tak docela nezmizela. Nábytek v historizujícím designu, obrazy, svítidla, všechno nese její dotek. Zvláštní je použití chladných barev, které zde však kupodivu nestudí, ale nenásilně spojují obě epochy.

val13.jpg

val14.jpg

 

Kuchyně, to je však jiná píseň. Nabídka české tradice se od minulosti vlastně až tak nevzdálila. Obyčejné, avšak vzácně chutné krmě prostého lidu z podzámčí nejenže nezmizely, ale jsou stále magnetem objednávek. Třeba taková tlačenka. Není v ní nic navíc, ani však nic nechybí. Věrná chuť řeznické zabíjačkové lahůdky, toť vše.

Stejně bychom mohli hovořit o vepřovém vrabci. Optimálně upečené maso a nezahuštěné zelí se zdravým podílem kyselého důrazu. A originální přílohou – horáckým knedlíkem. Jde o dvojjediný produkt z bramborového těsta, kam jsou zapracované kostičky housek.

Česká klasika, podaná v nevšedním prostředí restaurace a obsluhou servírovaná s noblesou a nehraným potěšením, se podílí na historické kulise atmosféry panské tabule.

V mantinelech věrné ukázky českého stravování se šéf kuchyně nebojí nasadit na lístek speciality svým způsobem kontroverzní. Ve finále, když se nebojíte je okusit ovšem až překvapivě lahodné – řeč je o pikantní tvarůžkové pomazánce.

Co ale opravdu nesmíte opomenout jsou mimořádné kreace tamních cukrářek!

 

Milan Ballík

 

 

 

gastronomie Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%