Za hvězdami českých jídelníčků zamiřte do Lán
Lánská Narpa. FOTO: archov Milana Ballíka

Za hvězdami českých jídelníčků zamiřte do Lán

26. 11. 2022

Lány by asi zůstaly poklidnou obcí na Kladensku, kdyby nebyly ozvláštněny nevšedními historickými počiny. V prvé řadě je to patrně barokní zámek s anglickým parkem, skleníkem a rozlehlou oborou.

Zámek se za první republiky stal místem častého pobytu prezidenta T. G. Masaryka. Možná proto byl určen jako letní sídlo našich prezidentů. Od roku 1830 byl také součástí první koněspřežné železnice u nás.

To a mnoho dalšího je důvodem k návštěvě tohoto místa. Takové celodenní procházení atrakcemi obce je pořádnou porcí pro fyzickou dispozici každého jedince. Pro nabrání čerstvých sil je připravena tamní restaurace s kavárnou Narpa. Spíš poklidný nenápadný lokál seskládaný z několika prostor, nijak okázale designovaný, nabízí několik důvodů, proč zamířit právě tam. Neokázalý výzor s jednoduchým vybavením vás možná na první pohled nenadchne. Přesto vstupte, usedněte a projděte nabídku kuchyně. Podlehnete kouzlu receptur, jež se v ní objevují. Nejsou totiž často obvyklé. Taková kapustová polévka například. Spíš latentně navinulý projev je hlavní stopou chuti, která jasně ukazuje, že i někdejší „krmě chudých“ mohla být překvapivě dobrou.

narpa3.jpg

 

Nebo droby, surovina, která z restaurací téměř zmizela. Dušené ledvinky na cibulce jsou toho příkladem. Podmanivě vonící, ať s knedlíkem či rýží,  připraví vašim senzorům pravé potěšení. Už před prvním soustem polykáte naprázdno, jen jen už se do toho pustit. To ovšem zdaleka nejsou jediné vějičky, na něž tu lákají mlsné. Dršťková polévka, vepřová pečeně na paprice, jelení guláš, kynuté knedlíky… Co položka, to hvězda českých jídelníčků už desítky a desítky let.

narpa5.jpg

 

Zapomenout nesmíte ani na tamní cukrárnu. Ono to vlastně ani nejde, vitrína s dortíky a zákusky stojí hned vedle výčepu. Vaší pozornosti nesmí uniknout plejáda všech možných kousků, jež jsou známy už jen z vyprávění . Dříve či později tak jako tak podlehnete . Nakonec tedy ještě kávička a třeba jedinečný věneček, co chtít víc?!

 

Milan Ballík

 

 

gastronomie restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.