PLAST – nežádoucí materiál?
FOTO: www.eobaly.cz

PLAST – nežádoucí materiál?

22. 11. 2022

Obalových materiálů existuje celá řada. A nelze se bavit o obalových materiálech a nezmínit přitom plasty. Trendem poslední doby je snaha o jejich omezení, jako by najednou dříve tolik využívaný materiál byl tím největším zlem na naší planetě.

Plastové kelímky, brčka, příbory, PET lahve – ještě před pár lety hojně využívané předměty, nad kterými se málokdo pozastavoval – zkrátka to byla samozřejmost.

Pak se něco stalo. Do popředí se začaly dostávat hlasy, které před nadměrným využíváním plastů varovaly a sluchu se těmto hlasům dostávalo čím dál více. Co bylo to tím impulsem, aby se lidé nad omezováním plastů začali zamýšlet? Je nutné vyrábět obalové materiály primárně z plastů?

Největší znečišťovatel
Ať se nám to líbí nebo ne, plasty patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí. Jde o materiál vyráběný z ropných derivátů, který je v přírodě je téměř nerozložitelný. Míra hromadění plastů v oceánech začíná být bohužel neúnosná. V r. 2018 bylo odhadované množství plastů v mořích 150 milionů tun.

Náročnější recyklace
Proces recyklace plastů je po technické stránce poněkud náročnější, než je tomu u jiných obalových materiálů, jako je třeba papír či vlnitá lepenka. A ač jsou lidé ve třídění zodpovědní a plast se recyklovat daří – nalijme si čistého vína – o recyklovaný plast není v průmyslu příliš zájem. Ekonomicky se totiž nevyplatí. Pro výrobce je recyklovaný plast dražší než plast nově vyrobený. To ovšem neznamená, že bychom se měli na třídění plastů „vykašlat“. Naopak – právě v dnešní době je zodpovědné třídění důležitější než jindy. Spolu se snahou omezovat spotřebu plastů tím přispíváme k udržitelnějšímu způsobu života.

Problém s názvem mikroplasty
Mikroskopické částečky plastů, vznikající zjednodušeně řečeno jejich výrobou (záměrně nebo sekundárně) a především jejich rozkladem. Tyto miniaturní kousíčky plastů o velikosti 100 nanometrů až 5 milimetrů jsou takřka všude. Ve vodě, v půdě, ve vzduchu. Jejich vliv na životní prostředí a na organismy se teprve zkoumá, ale je jisté, že o pozitivní záležitost se nejedná. Bohužel se už objevily i případy, kdy byly mikroplasty zaznamenané v krvi. Jak se vám líbí představa, že vám v žilách koluje plast?

Plasty ano, ale s mírou
Je zřejmé, že plasty, ať už jako obalové materiály nebo jako surovina pro výrobu produktů, jen tak ze světa nezmizí. Ne vždy je lze nahradit. Ale co se týče jednorázových plastů, tam je na každém ze spotřebitelů, zda je nutné je využívat. Zamysleme se nad spotřebou plastů a pomozme životnímu prostředí.

 

 

 

 

životní prostředí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.