Festival gastronomie opět
nabídne luxus za nízké ceny

Festival gastronomie opět
nabídne luxus za nízké ceny

9. 1. 2013

Identifikovatelní dodavatelé z místních farem se začínají prosazovat v kvalitních restauracích v Česku. Jejich provozovatelé už dokážou pohovořit, z jakého místa a jaké farmy je surovina, a v jídelním lístku například vyjmenují, že mají kozí sýr z beskydské biofarmy anebo řepu z dobrozemě. Uvádí to pořadatel gastronomické přehlídky a vydavatel gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavel Maurer.

Od 15. ledna do konce února budou moci hosté ve vybrané stovce podniků opět ochutnat luxusní pokrmy za nízké ceny. Čtvrtý ročník Grand Restaurant Festivalu, jehož se loni v Česku zúčastnilo 22 tisíc hostů, zahrnuje 101 restaurací, loni jich bylo 62. "Už jsme na kraji sil, spíše je budeme selektovat. Devět jich je v Plzeňském kraji, což je po Praze, jižní Moravě a Olomouckém kraji nejvíce," řekl Maurer. Podle něj se gastronomie za poslední roky výrazně zlepšila a restaurace v regionech už jsou kvalitou zcela srovnatelné s Prahou. Lidé se také naučili ozvat, když jim jídlo nechutná.

Přehlídka letos místní producenty více podporuje. Už 40 procent z téměř 850 restaurací v Maurerově průvodci nabízí pokrmy z těchto surovin a řada z nich je schopna je identifikovat, zbytek nakupuje na farmářských trzích. Některé restaurace mají subdodavatele, které si samy vychovaly. "Včera jsem se ptal jednoho restauratéra, který má v Beskydech biofarmu na jehňata. Uvedl, že je to pro něj levnější, než když si koupí mražená z Nového Zélandu. Potvrdil ale, že je to větší časová investice, že musí farmáře najít a vycvičit ho. Pak ale může garantovat, co zvíře jedlo a zda bylo zdravě poražené," sdělil Maurer. Zákazníků, kteří to vyžadují, přibývá. Pokud číšník vysvětlí, odkud je surovina a že je k jídlu vhodné to a to víno, vzrůstá chuť hosta i obrat provozovny.

Podle něj je lepší vzít si kus chleba s máslem, než jíst polotovary. Předpřipravené pokrmy považuje za nejhorší civilizační trend doby. "Sice nám umožní, že se rychleji najíme, ale zničí nás zevnitř a jednou v životě zjistíme, že to bylo špatně," dodal Maurer s tím, že taková strava může souviset s tím, že v Česku je nejvyšší výskyt rakoviny konečníku a tlustého střeva.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%