Zima
Ilustrační foto: Pixabay

Zima

28. 11. 2022

Ze všech stran slyšíme rady, jak šetřit, jak se chovat, aby nám i lakomec Harpagon záviděl, že si umíme hlídat svůj zlatý poklad, tedy energie.

Už je to více let, co mi kamarádka Jarka vyprávěla o výborném zubaři, který ji vytvořil bezchybný chrup. Ve svém domě  i v ordinaci měl celou zimu vypnuté topení, i když tenkrát nezuřila plynová krize. Netajil ani to, že si na noc do postele bere na hlavu kulicha, aby neztrácel teplo od hlavy. 

Doufám, že nás něco podobného nečeká, neboť mému postaršímu tělu dlouhý chlad neprospívá. Nohy mi zmrznou jak rampouchy a přes všechno otužování trvá dlouho, než se krev zase rozproudi.

Zatím je naštěstí teplý, slunečný podzim, jaký dlouho nebyl. Ve starém Egyptě by lidé věřili, že i bůh slunce Ra stojí na jejich straně, a proto posílá z oblohy své hřejivé paprsky. Díky počasí ve dne energií šetřím, večer místo topení peču nebo vařím na druhý den. Zavařování ovoce jsem letos téměř zrušila, mám ještě staré zásoby. Tím možnosti úspory u mě končí, pokud chci žít v přijatelných podmínkách.

Nezbývá mi než věřit, že lidstvo brzy dostane rozum, když už se trochu s pýchou samo nazvalo "homo sapiens" čili člověkem moudrým. Zatím však na Zemi způsobuje ze všech zástupců živočišného druhu tu největší paseku.

energie glosa Podzimní soutěžení 2022
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.