Zima
Ilustrační foto: Pixabay

Zima

28. 11. 2022

Ze všech stran slyšíme rady, jak šetřit, jak se chovat, aby nám i lakomec Harpagon záviděl, že si umíme hlídat svůj zlatý poklad, tedy energie.

Už je to více let, co mi kamarádka Jarka vyprávěla o výborném zubaři, který ji vytvořil bezchybný chrup. Ve svém domě  i v ordinaci měl celou zimu vypnuté topení, i když tenkrát nezuřila plynová krize. Netajil ani to, že si na noc do postele bere na hlavu kulicha, aby neztrácel teplo od hlavy. 

Doufám, že nás něco podobného nečeká, neboť mému postaršímu tělu dlouhý chlad neprospívá. Nohy mi zmrznou jak rampouchy a přes všechno otužování trvá dlouho, než se krev zase rozproudi.

Zatím je naštěstí teplý, slunečný podzim, jaký dlouho nebyl. Ve starém Egyptě by lidé věřili, že i bůh slunce Ra stojí na jejich straně, a proto posílá z oblohy své hřejivé paprsky. Díky počasí ve dne energií šetřím, večer místo topení peču nebo vařím na druhý den. Zavařování ovoce jsem letos téměř zrušila, mám ještě staré zásoby. Tím možnosti úspory u mě končí, pokud chci žít v přijatelných podmínkách.

Nezbývá mi než věřit, že lidstvo brzy dostane rozum, když už se trochu s pýchou samo nazvalo "homo sapiens" čili člověkem moudrým. Zatím však na Zemi způsobuje ze všech zástupců živočišného druhu tu největší paseku.

energie glosa Podzimní soutěžení 2022
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Lišková
Děkuji vám za komentáře. Dala jsem si hvězdičky neúmyslně, patří mi jen jedna. Píšu o dnech, kdy svítí slunce, a ono se už dost dní ani ne ukázalo.
Jana Jurečková
Vzpomínám na jednu paní z práce. Na její slova nezapomenu. - "V ložnici máme celou noc otevřenou ventilačku, v létě i v zimě." Je pravda, že každý člověk je jiný. Ale určitě je správné se trochu otužovat, než doma přetápět.
Marie Faldynová
Zrovna u tepla je velmi individuální co komu vyhovuje, někdo potřebuje teplo a někdo má radši chladno a myslím, že rozumně hospodařící člověk zvládne i to, co nás čeká.
Soňa Prachfeldová
Vše má své hranice i to šetření, nesmí to být na úkor zdraví . To už bychom si mohli vařit jen polévky z pytlíku .
Jitka Hašková
Mně pomáhá večer před spaním teplá perličková koupel na nohy.
Jitka Chodorová
Všichni se musíme zamyslit nad budoucností i šetřením, ale já se ztotožňuji s Naďou, šetřilo se skoro celý život, peníze budou a my ne, tak proč na závěr našeho života klamat sama sebe.
Jana Šenbergerová
Nemám důvod s vaším pohledem na věc nesouhlasit. Shrnula jste ho krátce, výstižně a pochopitelně.
Naděžda Špásová
Nic se nemá přehánět, tudíž ani šetření. Jak já říkám, peníze budou a my nebudeme. Samozřejmě, že neházíme peníze z okna, ale abych doma třeba mrzla a chodila nabalená, tak to ani náhodou. Prostě si žijeme jak se líbí nám a ne jak by se líbilo těm blbcům nahoře. Věrko, nenechte se k ničemu nutit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.