Požádat o příspěvek na bydlení není rozhodně žádná ostuda
Ilustrační foto: Ingimage

Požádat o příspěvek na bydlení není rozhodně žádná ostuda

7. 1. 2023

Možná někoho nadpis nadzvedne, ale přesto si dovolím sdílet svůj názor. Ze své praxe referentky za přepážkou na úřadu práce se setkávám se seniory, pro které vůbec stisknout kliku od dveří na úřadu práce je někdy nadlidský úkon. A to doslova. Svěřují se, že se stydí, že takhle „dopadli“.

Proč se na věc nepodívat z jiného úhlu pohledu? Pokud také patříte mezi seniory, pro které je nepřijatelné požádat o pomoc stát, chápu vás. Avšak proč nevyužít pomoc, když se nabízí? Natož v době, kdy ceny za energie a bydlení neúměrně stoupají natolik, že zálohy na energie leckdy převýší i důchod samotného seniora. Bohužel i s takovýmito případy se setkávám. Je to smutné, ale je to tak.

Klienti se svěřují, že jim pomáhají děti. I když někdy už není zbytí a nakonec přijmou pomocnou ruku státu. Občas vidím v očích i slzy smutku a beznaděje a pocity trapnosti. Nemusí vám být trapně. Trapně by mělo být státu, že nechal věci dojít až takhle daleko. Toť můj názor. Mám za to, že žádat o příspěvek na bydlení by mělo být až tou poslední variantou. Nejsem politik, nikdy jsem o to neusilovala. Přesto myslím, že stát měl reagovat mnohem dříve a nehasit až nastalý požár. Vím, že se mi to mluví, když neznám podrobnosti, ale ani je znát nechci.

Nicméně je to práce jiných a jejich odpovědnost. Naopak, když už požár nastal, nehaste ho  sami nebo za podpory rodiny. Prostě přijměte pomoc i od státu. Požádat o příspěvek na bydlení lze až 3 měsíce zpětně. Nově se žádá o dávku zpravidla již jen 2x ročně (v roce 2022 to bylo každé čtvrtletí). Na webu Ministerstva práce a sociálních věcí jsou video spoty, jak o dávku požádat. Stejně tak je k dispozici tzv. chatbot, virtuální asistent. Na druhou stranu sama upřednostňuji živý kontakt. Existuje bezplatná telefonní poradna pro obecné dotazy: Call centrum Úřadu práce ČR, linka 800 779 900 nebo email callcentrum@uradprace.cz

Věřím, že pracovnice za přepážkou, byť jsou pracovně přetížené,  poskytnou ochotně všechny informace, které jsou potřeba. Na některé úřady práce je možné objednat se on-line. Takže se klienti nemusejí tísnit v čekárnách. Pokud klient nemá přístup na  internet či email, aby se objednal, určitě ráda pomůže rodina.

Žádost o příspěvek na bydlení lze za určitých podmínek podat také i on-line.  Věřím, že pro některé seniory je to složité. A proto z praxe doporučuji osobní kontakt a podání žádosti o dávku na přepážce úřadu práce. Je věcí každého, jakou možnost zvolí. Co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému.

Avšak stalo se mi, že jsem pomohla vyřídit klientce žádost o příspěvek na bydlení, kdy jí vyšel příspěvek 50 Kč na měsíc. Nelenila, zvedla telefon a vynadala mi. Fakt za to nemůžu ☹ Přesvědčila jsem známou, aby si příspěvek na bydlení podala, vyšel jí příspěvek cca 2000 Kč na měsíc. Naopak mi blahořečila. Navíc se jí příspěvek od 1.1.2023 automaticky zvýší. Je to prostě tak. Někomu, bohužel, nevyjde, jinému ano. Ale přesto - kdo to nezkusí, nebude vědět…

 

S využitím zdroje: mpsv.cz

 

 

 

bydlení peníze životní úroveň
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.