Semolina
FOTO: autor

Semolina

8. 1. 2023

Se zájmem si dnes poslechnul na rádiu příspěvek o těstovinách, které právě slavily světový den, který dodal jeden výrobce domácích těstovin. Není možné tvrdit, že by byla semolina zdravější než jiné mouky. Neobsahuje zdravější složky navíc než jiné mouky. Je pouze vhodnější k výrobě těstovin.

Protože je vyrobena z pšenice TRITICUM DURUM, pšenice tvrdé. Po uvaření jsou správně těstoviny připravené all dente (na zub z italštiny). Také když rozemelete zrna uvedené pšenice, tak jsou z ní krupice větší než z obyčejné pšenice a žluté až oranžové barvy. Proto je nemusíme přibarvovat. Nejlepší semolinu jsem mlel z pšenice tvrdé z Kanady za socialismu. Naopak na chleba a pečivo potřebujeme mouku s vyšším obsahem lepku, aby byly výrobky pružné. To znamená, když uděláte do chleba prstem důlek, měl by se vrátit do původního stavu.

Při výrobě oplatek používáme mouku s menším obsahem lepku (dříve se tomu říkalo z pšenice krmné, což není pravda). Tam potřebujete tažnost, aby se oplatka nekonečně táhla. Někdy se stává, že mluví i v rádiu nesmysly.

Jindřich Berka, vrchní rada, inspektor a auditor bezpečnosti a kvality potravin na penzi, ale také vyučený mlynář, mistr, technolog a šéf mlýna.

gastronomie
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.