O rozdílech mezi ženami a muži panují mýty. Vyvrací je statistika
Ilustrační foto: Ingimage

O rozdílech mezi ženami a muži panují mýty. Vyvrací je statistika

25. 1. 2023

Výraz genderová statistika sice zní z pohledu čtenáře poněkud odpudivě a suše, nicméně jde o zajímavé téma. Věnuje se totiž rozdílům mezi muži a ženami, přesněji různým tvrzením s nimi spojenými. Však to znáte: ženy jsou horší řidičky, muži jedí více nezdravě… Ale jaká je pravda?

Pokud někde uslyšíme tvrzení, že si ženy s volanty moc nerozumí, zbystřeme. Ročenka obsahuje například údaj, že v roce 2021 přišlo v Česku o řidičský průkaz téměř čtyřicet tisíc osob, z toho necelé čtyři tisíce žen. Jenže, je třeba brát v potaz, že muži řídí častěji než ženy. Nicméně z toho jasně vyplývá, že muži častěji porušují pravidla silničního provozu.

Zcela pravdivý již není ani často opakovaný údaj, že lidské životy se neustále prodlužují a že ženy mají šanci žít rok od roku déle.

Platí sice stále, že ženy dosahují vyššího věku než muži, nicméně plynulý trend zvyšování naděje dožití se zastavil. Stalo se to v roce 2020. Ještě v roce 2019 představovala naděje dožití při narození žen v průměru přes osmdesát dva lety, v případě mužů něco přes sedmdesát šest let. V roce 2021 hodnota poklesla u žen i mužů plus minus o dva roky, tedy na hodnoty z roku 2010. Roli v tom sehrála především pandemie covidu.

Srovnávání nejrůznějších rozdílů mezi ženami a muži vneslo jasno i do velmi diskutovaného tématu , kterým je nerovné finanční odměňování mužů a žen. Takže je jasno – rozdíl mezi průměrnou hrubou měsíční mzdou mužů a žen v roce 2021 činil sedm tisíc korun ve prospěch mužů. Nicméně, v poslední době se o tomto tématu mluví, což má za následek, že se situace zřejmě zlepšuje. Od roku 2015 mzdy ženám rostou rychleji, v průměru se jejich platy zvýšily o padesát čtyři procent, zatímco u mužů u čtyřicet sedm procent.

Na téma rovnosti či rozdílů mezi muži a ženami existuje spousta anekdot a pořekadel. Nejčastěji se týkají už zmíněného tématu – žena za volantem.

Zajímavé výsledky v tomto směru přinesl například magazín Statistika & My, který publikoval výsledky výzkumu o dopravním chování žen a mužů.

Takže, pokud děláte vtipy o tom, že ženy za volantem zmatkují a častěji než muži se chovají nepředvídatelně, máte pravdu. Potvrzují to i závěry Evropské rady pro bezpečnost silničního provozu. Podle nich řidičky skutečně častěji než muži bourají na křižovatkách. A prý proto, že zkrátka poněkud neuváženě či špatně vyhodnotí situaci, zkrátka zazmatkují. Rozdíl je ovšem v tom, jak ženy bourají. Zpravidla je to takzvaný ťukanec, zatímco u mužů je častější pořádný malér. Muži výrazně častěji hrají hlavní roli v nehodách způsobených tím, že jeli příliš rychle nebo předjížděli, kde neměli. A teď pozor, něco pro dámy. Když uslyší nějaké ty hanlivé řeči o svém údajném řidičském neumětelství, mohou smečovat následujícími údaji. Devadesát jedna procent mužů má občas či dokonce často problém s poutáním, prostě si pásy nezapnou, připadá jim to zbytečné. Z žen řidiček uvedlo jen devět procent, že jim pásy vadí. Při vyšetřování nehod se ukazuje, že muži jezdí nepřipoutaní výrazně častěji než ženy. A co se týká řízení pod vlivem alkoholu? Devadesát procent přistižených řidičů tvoří muži. Takže, kdo je větším nebezpečím na silnici? Muži nebo ženy? Mýtus o tom, že ženy, je jednoznačně poražen. A poslední rána pro mužské ego. Z celkového počtu řidičů, kteří byli v roce 2021 takzvaně vybodováni, tedy kvůli počtu trestních bodů přišli o řidičské oprávnění, je jen osm a půl procenta žen. Zbytek tvoří pánové.

České ženy častěji než muži mluví dvěma jazyky. Mezi českými ženami je více vysokoškolaček. Což je zajímavý údaj, který se však týká především mladší generaci. Mezi seniory je naopak vyšší vzdělanost mezi muži. Je to jeden z příkladů toho, jak se společnost mění, jak je život současných mladých žen v mnoha směrech odlišný od života jejich babiček. Příkladem je i to, že když se lidí vě věku nad osmdesát, zeptáme, co si představí pod výrazem gender, mnoho z nich neví. Nejedná se o lidi nevzdělané, natož hloupé. Prostě se toto slovo v jejich slovnících nevyskytovalo. A ti, kteří jeho význam dovedou vysvětlit, říkají, že si přesto nejsou zcela jistí, co přesně se dá pod něj zahrnout. Naopak mladá generace se tímto výrazem ohání poněkud nadměrně. Genderově nevyvážené jí začíná připadat kde co a snaha srovnat jakékoli rozdíly mezi muži a ženami vede až k požadavkům zavést na školách výhradě společné toalety pro obě pohlaví. Takže, genderová témata jsou fajn, pokud se s nimi zachází férově – například při získávání konkrétních údajů, srovnávání konkrétních jevů a poukazování na konkrétní mýty. Odhalují tak nejen rozdíly v mužském a ženské světě, tedy jevy současné, ale i to, jak odlišný je život současné mladé a střední generace od života, který kdysi vedli příslušníci generace nejstarší.

muži statistika ženy
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.