Svět porovnává české
prezidentské kandidáty

Svět porovnává české
prezidentské kandidáty

13. 1. 2013

Ve druhém kole českých prezidentských voleb se střetnou dva proevropští kandidáti. V reakci na výsledky prvního kola to vesměs připomínají zahraniční média, která jinak zdůrazňují odlišnosti obou postupujících.

Češi svým výběrem Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga podpořili proevropštější politiku, napsal americký ekonomický deník The Wall Street Journal (WSJ) a připomněl, že oba muži přislíbili usilovat o další evropskou integraci.

To by znamenalo výrazný posun po Václavu Klausovi, který často káral Brusel za to, že si přivlastňuje pravomoci, které podle něj mají mít členské státy, napsal WSJ. Dodal také, že i nynější vláda premiéra Petra Nečase je vůči další integraci EU vlažná.

List napsal, že i přes rostoucí hněv nad korupčními skandály vládnoucí elity a přes rozhořčení nad rozsáhlou amnestií Václava Klause, si protiestablishmentoví kandidáti nevedli tak dobře, jak se předpovídalo.

Pánové Zeman a Schwarzenberg neztráceli čas a hned na sebe zaútočili. Karel Schwarzenberg řekl, že Miloš Zeman reprezentuje minulost, a ten kontroval tím, že vyčetl Karlu Schwarzenbergovi nepopulární škrty nynější vlády, napsal WSJ.

Deník The New York Times také píše, že Zeman i Schwarzenberg jsou stoupenci evropské integrace, takže se očekává, že příští prezident nabídne rozhodný odklon od protievropských výroků Klausovy éry.

List píše, že charismatický bývalý premiér Miloš Zeman je vtipným lidovým mužem, který bude podle analytiků středolevicovým prezidentem. Na druhé straně připomíná, že Karel Schwarzenberg je jako ministr zahraničí na mezinárodní scéně široce obdivován a byl blízkým přítelem bývalého prezidenta Václava Havla.

Britská BBC píše, že druhé kole se zaměřuje na dva velmi rozdílné muže. Miloš Zeman hodně pije a kouří, je známý tím, že vtipně shazuje politické soupeře. Karel Schwarzenberg má šlechtický titul, je mu 75 let, ale je bláznivě populární mezi mladými městskými voliči a měl úzké vazby na Václava Havla.

Také francouzská rozhlasová stanice RFI uvádí, že výsledky znamenají konec desetiletí velmi euroskeptického Václava Klause. Kromě svých jasně proevropských postojů, jsou Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg známi barvitým a přímočarým vyjadřováním, ale jinak se liší snad ve všem.

Zeman je žoviální muž s ironickým úsměvem, bývalý komunista, který se stal sociálním demokratem a premiérem. Je často označován za populistu a jeho spolupracovníci jsou poznamenáni skandály, uvádí RFI. Připomíná, že je populární na venkově a v malých městech těžce zasažených krizí.

Aristokratu Schwarzenbergovi jeho spoluobčané říkají "kníže", je zarytým antikomunistou a za komunismu se podílel na financování české opozice, dodala RFI.

"Outsider" Karel Schwarzenberg se svým postupem do druhého kola prezidentských voleb v Česku postaral o překvapení a má dobré šance na vítězství, soudí ve svém dnešním komentáři německý deník Süddeutsche Zeitung. Totéž si myslí například i rakouský Wiener Zeitung, podle něhož se ministru zahraničí podařil "skvostný comeback".

Druhé kolo voleb, v němž se Schwarzenberg střetne s Milošem Zemanem, vidí německojazyčné listy jako plebiscit o dvou zcela odlišných pohledech na svět, jako měření levice s pravicí, ale také jako souboj šlechtice s provokatérem.

"Outsider ve druhém kole", tak nazval mnichovský Süddeustche Zeitung svůj příspěvek o výsledcích prvního kola českých prezidentských voleb, které podle listu skončily překvapením, tedy postupem průzkumy odepisovaného Schwarzenberga s favorizovaným "levicovým populistou" Zemanem.

"A má dobré šance, že vyhraje," soudí Süddeustche Zeitung o vyhlídkách ministra zahraničí, který by podle deníku mohl v rozhodujícím klání získat i hlasy voličů, kteří v prvním kole podpořili ostatní kandidáty z liberálně-konzervativního tábora.

"Outsider (Schwarzenberg) má šanci na prezidentský úřad," domnívá se i Wiener Zeitung, podle něhož se mu v prvním kole voleb podařil "skvostný comeback". Vídeňský list připomíná, že Schwarzenberg byl v nedávné minulosti nejoblíbenějším politikem v Česku, jeho popularita ale výrazně opadla kvůli liberální reformní politice jeho strany TOP 09 v české vládě.

"Jen několik dní před volbami začal v průzkumech zase stoupat nahoru a teď je překvapení dokonáno: Schwarzenberg je ve druhém kole," píše Wiener Zeitung, podle něhož je ministr zahraničí v současnosti u Čechů "in", což podle deníku dokládá i to, že na svou podporu získal řadu známých umělců a bodoval u mladých lidí, ačkoli sám oslavil už 75. narozeniny.

Podobně Schwarzenberga hodnotí také rakouský ekonomický Wirtschaftsblatt a tamní bulvární Kurier o ministru píše dokonce jako o "fenoménu". "Vývoj dění je teď každopádně na jeho straně. Mnoho lidí přepokládá, že při rozhodujícím hlasování za dva týdny bude mít Schwarzenberg navrch. V této volbě osobnosti boduje emocemi, srdcem a humorem," uvedl Kurier.

Švýcarský Neue Züricher Zeitung (NZZ) stejně jako další listy srovnává oba kandidáty, kteří se probojovali do druhého kola. Zatímco německý Kölnische Rundschau ho vidí jako měření levice s pravicí a berlínský TAZ jako souboj šlechtice a provokatéra, podle curyšského deníku bude konfrontace Zemana se Schwarzenbergem plebiscitem o dvou zcela odlišných pohledech na svět.

Ministr zahraničí podle něj představuje svět humanistických ideálů, "které se z české politiky už prakticky vytratily". "Zeman naproti tomu vystupuje nenuceně a lidově, nikdy si neodpustí bonmot, i kdyby to mělo být za cenu pravdivosti, a ví, jak s pomocí ostrého vtipu a rétorického nadání dosáhnout účinku," charakterizuje expremiéra, který podle listu současně ztělesňuje mnoho negativního, co za posledních 15 let poznamenalo Českou republiku.

Označuje ho za "architekta politického kartelu velkých stran", tedy opoziční smlouvy, kterou v roce 1998 jako tehdejší šéf ČSSD podepsal s tehdejším předsedou ODS Václavem Klausem. "Tím byly položeny základy politickohospodářského filcu, jehož negativní důsledky nebyly dodnes překonány," míní NZZ, podle něhož Zeman na mocenskopolitické úrovni vystupuje stejně jako Klaus,"kvůli čemuž jsou si oba bližší, než by se na první pohled mohlo zdát".

politika prezident
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.