Zemřela Naďa Urbánková
Naďa Urbánková. FOTO: Michal Maňas – Vlastní dílo, CC BY 2.5, commons.wikimedia

Zemřela Naďa Urbánková

4. 2. 2023

Ve věku 83 let zemřela zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, členka souboru Semafor a pětinásobná Zlatá slavice. Její úmrtí potvrdila na sociálních sítích dcera Jana Fabiánová.

„S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná Zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83  let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19,“ napsala Fabiánová na Facebooku.

Naďa Balabánová z vesničky Borovnička v Podkrkonoší, narozená 30. června 1939, vždycky chtěla být zpěvačkou. A když z ní nakonec byla zdravotní sestra, začala zpívat a hrát v ochotnickém divadle. Tak dobře, že si jí všimli v divadle v Pardubicích a dali jí angažmá. Tehdy se poprvé vdala, za herce Karla Urbánka. Odešla za ním od Prahy. Rozvedli se, ale protože získala angažmá v divadle Semafor, byla na vrcholu. Tehdy zpívala největší hity – Blonďák s červenou bugatkou, Vilém peče housky, Svatební průvod, Dávám ti dar či Mám ráda žužu.

S Country Beatem Jiřího Brabce se na turné ve Spojených státech seznámila s tlumočníkem Janem Nemejovským. Vzali se přímo tam a mají dceru spolu Lindu. Ale ani tento svazek nevydržel.

V padesáti letech měla za sebou dva rozvody, přesto se provdala potřetí – za Josefa Havlíka. Kvůli manželovi se odstěhovala do Švýcarska a přestala koncertovat. I tohle manželství po čtyřech letech zkrachovalo. A nejen to. Sanatorium, které společně založili v jihočeském Protivíně, se dostalo do konkurzu a dluhy, které přesahovaly 30 milionů korun, padly na její hlavu, protože podepisovala všechny úvěry.
Odstěhovala se jen s pár kufry do malé garsonky na okraj Prahy. A začala zase zpívat a vystupovat v rozhlase.

Jenže pak přišla další rána. V obou prsou jí našli agresivní druh rakoviny. Přišly chemoterapie, ozařování. Opět se nepoddala a zákeřnou nemoc odvrátila.

Všechny karamboly, které jí život uchystal, ustála Naďa Urbánková se svým nezdolným optimismem: „Vždycky jsem se zvedla z bahna a řekla si, že bude líp. Není nic jednoduššího, než ráno přijít k zrcadlu a zvednout koutky nahoru. Když se usmíváš, tak ochráníš svoji psychiku a ta dělá minimálně 50 procent úspěchu," uvedla před lety v televizním pořadu.

 

herci osobnosti zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.