Zemřela Naďa Urbánková
Naďa Urbánková. FOTO: Michal Maňas – Vlastní dílo, CC BY 2.5, commons.wikimedia

Zemřela Naďa Urbánková

4. 2. 2023

Ve věku 83 let zemřela zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, členka souboru Semafor a pětinásobná Zlatá slavice. Její úmrtí potvrdila na sociálních sítích dcera Jana Fabiánová.

„S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná Zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83  let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19,“ napsala Fabiánová na Facebooku.

Naďa Balabánová z vesničky Borovnička v Podkrkonoší, narozená 30. června 1939, vždycky chtěla být zpěvačkou. A když z ní nakonec byla zdravotní sestra, začala zpívat a hrát v ochotnickém divadle. Tak dobře, že si jí všimli v divadle v Pardubicích a dali jí angažmá. Tehdy se poprvé vdala, za herce Karla Urbánka. Odešla za ním od Prahy. Rozvedli se, ale protože získala angažmá v divadle Semafor, byla na vrcholu. Tehdy zpívala největší hity – Blonďák s červenou bugatkou, Vilém peče housky, Svatební průvod, Dávám ti dar či Mám ráda žužu.

S Country Beatem Jiřího Brabce se na turné ve Spojených státech seznámila s tlumočníkem Janem Nemejovským. Vzali se přímo tam a mají dceru spolu Lindu. Ale ani tento svazek nevydržel.

V padesáti letech měla za sebou dva rozvody, přesto se provdala potřetí – za Josefa Havlíka. Kvůli manželovi se odstěhovala do Švýcarska a přestala koncertovat. I tohle manželství po čtyřech letech zkrachovalo. A nejen to. Sanatorium, které společně založili v jihočeském Protivíně, se dostalo do konkurzu a dluhy, které přesahovaly 30 milionů korun, padly na její hlavu, protože podepisovala všechny úvěry.
Odstěhovala se jen s pár kufry do malé garsonky na okraj Prahy. A začala zase zpívat a vystupovat v rozhlase.

Jenže pak přišla další rána. V obou prsou jí našli agresivní druh rakoviny. Přišly chemoterapie, ozařování. Opět se nepoddala a zákeřnou nemoc odvrátila.

Všechny karamboly, které jí život uchystal, ustála Naďa Urbánková se svým nezdolným optimismem: „Vždycky jsem se zvedla z bahna a řekla si, že bude líp. Není nic jednoduššího, než ráno přijít k zrcadlu a zvednout koutky nahoru. Když se usmíváš, tak ochráníš svoji psychiku a ta dělá minimálně 50 procent úspěchu," uvedla před lety v televizním pořadu.

 

herci osobnosti zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Omlouvám se za malý počet hvězdiček...i já jí měla ráda.
Libuše Hvězdová
Její písničky jsem měla moc ráda, měla nezaměnitelný hlas.
Martina Růžičková
Smutná zpráva... Její písničky mám moc ráda. Donedávna ještě koncertovala se skupinou Bokomara. Čest její památce.
ivana kosťunová
Díky, Dano, že jsi to alespoň ty zmínila .
Helena Přibilová
Je mi líto, že odešla další z našich pěveckých legend.
Dana Puchalská
Byla to paní ZPĚVAČKA. Ano,byla skvělá, krásně zpívala a co si budeme povídat, hrála i ve filmu , který právem obdržel OSCARA. R.I.P.
Blanka Lazarová
Skvělá zpěvačka. Čest její památce.
Anna Potůčková
Skvělá zpěvačka na kterou se hned tak nezapomene. Upřímnou soustrast její rodině.
Marie Měchurová
U nás v Holešově žila její sestra. Já jsem se s ní setkala na charitativní akci v Brně na pomoc onkologickým pacientům. Byl tam i bývalý manžel Soukalové - Koukal. Byla moc milá.
ivana kosťunová
Myslím, že o Nadě Urbánkové by se dalo napsat zajímavější povídání, než jen kolikrát se vdala a jaké prodělala nemoci

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...