V červnu vzrostou důchody o další stokoruny. Průměrná penze se poprvé přehoupne přes dvacet tisíc
Ilustrační foto: Ingimage

V červnu vzrostou důchody o další stokoruny. Průměrná penze se poprvé přehoupne přes dvacet tisíc

10. 2. 2023

Důchodci si letos opět přilepší. Kvůli vysoké inflaci dojde s velkou pravděpodobností v polovině roku k další mimořádné valorizaci penzí, a to zhruba o 700 až 1000 korun. Průměrná penze by tak poprvé překročila hranici 20 000 korun.

Podle Českého statistického úřadu vzrostla v lednu 2023 cenová hladina meziročně o 17,5 procenta, což bylo o 1,7 procentního bodu více než v prosinci. Meziměsíčně ceny vzrostly o šest procent, což je nejvyšší meziměsíční nárůst od roku 1997. Růst spotřebitelských cen ovlivní i výši důchodů. Mimořádná valorizace v červnu by zvýšila průměrné důchody asi o 700 až 1000 korun. Přesné propočty budou známy zřejmě již v průběhu příštího týdne.

Ještě na konci roku 2021 činila průměrná penze 15 425 korun. Na konci roku 2022 již dosáhla výše 18 061 korun a podle předběžných propočtů po poslední lednové valorizaci došlo k jejímu navýšení na 19 438 korun. Letošní červnová valorizace tak posune hranici průměrné penze nad dvacet tisíc.

Více než dvacetitisícovou penzi přitom už nyní pobírá přes 750 000 seniorů. Naopak, zhruba 210 tisíc penzistů má penzi nižšíí než 14 000 korun. Velké rozdíly mezi nejnižšími a nejvyššími důchody jsou mimo jiné důvodem ke zvažovaným úpravám valorizačního systému penzí. „Budeme připravovat v letošním roce i před celkovým balíkem důchodové reformy materiál, který by měl upravit legislativní podmínky valorizace – ať už řádné, nebo mimořádné. Budeme chtít napravit rozdíly, které vznikají, jinak se nám nůžky mezi níže příjmovými a vysoce příjmovými seniory ještě víc rozevírají,“ uvedl ministr práce a sociáních věcí Marian Jurečka v České televizi.

Důchody se valorizují vždy od ledna o růst cen a od roku 2018 o polovinu růstu reálných mezd, do té doby to bylo o třetinu růstu. Přidávaná částka se rozloží mezi zásluhový a solidární díl, který musí odpovídat deseti procentům průměrné mzdy. Mimořádně se pak důchody zvedají, pokud ceny od posledního navýšení vzrostly aspoň o pět procent. O tolik, o kolik se zdražilo, se upraví zásluhový díl důchodu.

Výdaje na důchody (se zohledněním záloh) činily loni podle údajů České správy sociálního zabezpečení celkem 574,9 miliardy korun, což bylo o zhruba 55 miliard více než v předchozím roce.

 

 

 

důchody peníze penze
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.