V červnu vzrostou důchody o další stokoruny. Průměrná penze se poprvé přehoupne přes dvacet tisíc
Ilustrační foto: Ingimage

V červnu vzrostou důchody o další stokoruny. Průměrná penze se poprvé přehoupne přes dvacet tisíc

10. 2. 2023

Důchodci si letos opět přilepší. Kvůli vysoké inflaci dojde s velkou pravděpodobností v polovině roku k další mimořádné valorizaci penzí, a to zhruba o 700 až 1000 korun. Průměrná penze by tak poprvé překročila hranici 20 000 korun.

Podle Českého statistického úřadu vzrostla v lednu 2023 cenová hladina meziročně o 17,5 procenta, což bylo o 1,7 procentního bodu více než v prosinci. Meziměsíčně ceny vzrostly o šest procent, což je nejvyšší meziměsíční nárůst od roku 1997. Růst spotřebitelských cen ovlivní i výši důchodů. Mimořádná valorizace v červnu by zvýšila průměrné důchody asi o 700 až 1000 korun. Přesné propočty budou známy zřejmě již v průběhu příštího týdne.

Ještě na konci roku 2021 činila průměrná penze 15 425 korun. Na konci roku 2022 již dosáhla výše 18 061 korun a podle předběžných propočtů po poslední lednové valorizaci došlo k jejímu navýšení na 19 438 korun. Letošní červnová valorizace tak posune hranici průměrné penze nad dvacet tisíc.

Více než dvacetitisícovou penzi přitom už nyní pobírá přes 750 000 seniorů. Naopak, zhruba 210 tisíc penzistů má penzi nižšíí než 14 000 korun. Velké rozdíly mezi nejnižšími a nejvyššími důchody jsou mimo jiné důvodem ke zvažovaným úpravám valorizačního systému penzí. „Budeme připravovat v letošním roce i před celkovým balíkem důchodové reformy materiál, který by měl upravit legislativní podmínky valorizace – ať už řádné, nebo mimořádné. Budeme chtít napravit rozdíly, které vznikají, jinak se nám nůžky mezi níže příjmovými a vysoce příjmovými seniory ještě víc rozevírají,“ uvedl ministr práce a sociáních věcí Marian Jurečka v České televizi.

Důchody se valorizují vždy od ledna o růst cen a od roku 2018 o polovinu růstu reálných mezd, do té doby to bylo o třetinu růstu. Přidávaná částka se rozloží mezi zásluhový a solidární díl, který musí odpovídat deseti procentům průměrné mzdy. Mimořádně se pak důchody zvedají, pokud ceny od posledního navýšení vzrostly aspoň o pět procent. O tolik, o kolik se zdražilo, se upraví zásluhový díl důchodu.

Výdaje na důchody (se zohledněním záloh) činily loni podle údajů České správy sociálního zabezpečení celkem 574,9 miliardy korun, což bylo o zhruba 55 miliard více než v předchozím roce.

 

 

 

důchody peníze penze
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Magda Škodová
Příspěvek za vychované děti? Mám to "štestí", že se mé děti narodily na Slovensku a přesto, že jeden v České republice celý živoz žije, vystudoval a pracuje, tak mi přizbali celé tři stovky. Za "slovenské" dítě má ve slovenském důchudu 1,8% jeho odvodů, musí ovšem na Slovensku pracovat a odvádět daně a zdravotní a sociállní odvody. Nešlo by to i u nás? To ba se hned vidělo, čí děti jsou schopny vůbec ráno vstát a jít do práce...
Hana Novotná
Nedá mi to, nevyjádřit se k výši důchodů. K čemu jsou různá prohlášení vlády, která se pak dají různě přizpůsobit a výše navýšení důchodů změnit, jak to vidíme dnes. Přijde mi přímo ostudné dát žernám příplatek za vychované děti a dnes uvažovat, jak jim jej zase odebrat. Vláda vydává peníze tam, kde není třeba a tam, kde jdou zase snadno odebrat je odebírá. Neznám také mnoho důchodců s průměrným důchodem kolem 20 tisíc, jak se s touto částkou často operuje. Jsem ze stále se opakujících nepříjemných zpráv zhnusená. Máme naději, že bude lépe?
Alena Majcherová
Paní Škopánová - ano, sedmdesátiletý důchode (a výš, jak píšete) má mít určitou, podotýkám určitou, rezervu (většinou ji má na pohřeb), ale na takovou, aby s ní pokrýval běžné týdenní, měsíční spotřeby, když už tak na nějakou"velku věc" , např. se mu pokazí pračka, lednička atd. A když má větší rezervu tak už je jednou zdaněná a měl by ji proto použít na to, aby si zajel do lázní, na dovolenou apod. a ne znovu dával do spotřeby za jídlo a náklady na bydlení. Alespoň já to takto vidím a ne abych si každý týden když jdu nakoupit "přibírala" už z jednou zdaněných peněz a dávala je na živobytí. A nevraživost k důchodcům - to čtu denně a denně slyším ve zprávách první slova jen UK a pak důchodci, ti mladí také nic jiného neslyší.
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Škopánová pan ministr Jurečka už připravuje změnu zákona o valorizaci /viz dnešní informace z portálu Seznam.cz/. Tak se nebojte, že senioři budou mít důchody navyšovány se zvyšující se inflací.
Olga Škopánová
Myslím, že pětasedmdesátiletý člověk by měl mít nějaké úspory pro výjimečné situace, jinak já jsem žádnou nevraživost k důchodcům nezaznamenala, nebo alespoň ne větší než k jiným skupinám obyvatelstva jako jsou např. maminky s malými dětmi.
Eva Kopecká
Respektu k faktu, že na ně stát s nějakým tím přilepšením pamatuje. Když roky pracovali. Takový pětasedmdesátiletý člověk z dělnické profese si těžko řekne, že si půjde přivydělat na brigádu, když chce novou lednici a pračku. Mladý člověk to zvládne, mít dočasně dvě práce. Ti lidé jsou jako sršni. Nojo, důchodci. Nikdy nemají dost. Vždyť nic nepotřebují. Jde mi o tu nesmyslnou nevraživost mezi lidmi. Absolutně ne o nějakou vážnost a úctu vůči některým jednotlivcům. Někde ten život jen tak přežije, a rodina je ráda, když ho nevidí. A po někom se ty děti pořád shánějí a mají zájem s ním trávit čas. Tehdy zákon ukládal povinnost pracovat. Dnes je normální, že si žena podnikatele může dovolit být doma třeba celý život. S nikým bych neměnila. Jsem ve své kůži spokojená. A pracovala jsem vždycky ráda.
Věra Halátová
Paní Kopecká, respekt si nevynutíte. I když před rokem 1989 bylo zaměstnání povinné, byla spousta lidí, která nepracovala, právě tak, jako dnes. Na svou penzi si každý vydělával celý svůj život. Váš příspěvek je takový rozporuplný. "Udrobí se pětistovka" "..důchodci vytvářeli ekonomické zákony sami". Co se týká chování lidí k sobě, vždy byli lidé slušní a méně slušní, lidé vzdělaní a méně vzdělaní, lidé moudří a méně moudří. Už někdo moudrý kdysi řekl, chovej se k ostatním tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě.
Irena Mertová
No já to samozřejmě vítám. Lidem, kteří pracují a živí rodinu, se platy často vůbec nezvednou.
Jarmila Komberec Jakubcová
Valorizace důchodů při inflaci nad 5% upravuje zákon č. 314/2012 Sb., ve zněn změn a doplňků. Nejedná se tedy o milodar vlády současné vlády. Pokud by nestoupala inflace, nemusela by být ani valorizace. Inflace je zdražování.
Alena Švancarová
Důchodcům se zvedne penze o stokoruny,v pořádku a ještě napište o kolik se zvednou ceny všeho.To je také zajímavé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.