Důchody v červnu vzrostou v průměru o 750 korun
Ilustrační foto: Ingimage

Důchody v červnu vzrostou v průměru o 750 korun

15. 2. 2023

Červnová mimořádná valorizace nakonec nepřinese tak výrazné zvýšení penzí, jak se původně čekalo. Penze by měly v červnu vzrůst v průměru o 750 korun. Podle předběžných propočtů měla mimořádná valorizace zvýšit důchody o cca 1700 korun.

Tak výrazné zvýšení by však znamenalo navíc dalších 32 miliard korun, což by byla pro státní rozpočet velká zátěž. Vláda proto rozhodla upravit valorizační schéma. Každý důchodce dostane v červnu navíc 400 korun a kromě toho vzrostou penze o 2,3 procenta. I tak se průměrný důchod v červnu přehoupne přes hranici 20 000 korun. Návrh vlády budou ještě v příštích týdnech schvalovat obě komory Parlamentu ČR.

Záměrem úprav valoriza je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších 34 miliard dluhu do státního rozpočtu. Takto nárůst bude plynulejší a nepřesáhne v součtu 15 miliard korun,“ přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.
Důchody byly v loňském roce navyšovány hned třikrát. Když naše vláda nastupovala, průměrný důchod činil 15 425 korun. Po červnové valorizaci to bude 20 188 korun. To je nevídaná výše i v poměru k průměrným výdělkům ekonomicky aktivních občanů, připomněl.

Stejné tempo růstu jako u starobních důchodů se bude od června týkat také invalidních a pozůstalostních důchodů. Jedinou výjimkou jsou ti, kteří pobírají dva důchody zároveň (typicky starobní a vdovský), kde se navýšení o 400 korun nepromítne u obou důchodů, ale pouze u jednoho. Pomoc státu si rozhodně zaslouží lidé, kteří celý život pracovali, avšak měli nízké mzdy a tím pádem dnes pobírají podprůměrné důchody. Jde o ty, kterým předchozí mimořádné valorizace v loňském roce přinesly podprůměrné navýšení, a tak se obtížněji vyrovnávají s růstem cen základních životních potřeb. Typicky se to týká pracujících v manuálních profesích, sociálních službách či zemědělství,“ uvedl Jurečka.

K úpravě valorizačního schématu dojde novelou zákona o důchodovém pojištění. Změny mají být schváleny do 22. března. Mimořádné zvýšení důchodů se odvíjí od údajů ČSÚ, který měří index spotřebitelských cen a sleduje výši životních nákladů domácností důchodců. Změna valorizací je prvním krokem, který směřuje k posílení dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému. Navazovat na něj budou další opatření v rámci
důchodové reformy, kterou vláda projednává v těchto měsících. Nejen na této úpravě, ale také na celé důchodové reformě chceme najít širokou politickou shodu. Budeme tedy samozřejmě jednat i s opozicí,“ dodal Jurečka.

 

Příklady:
Stávající průměrný starobní důchod dosahuje 19 440 Kč. Ten se od června navýší o 750 Kč, to je nárůst ve výši cca 3, 9 %.

Důchodce, který nyní pobírá 8 000 Kč, od června dostane 8 480 Kč, tedy 6,2 % navíc

 

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná a zásluhový procentní díl odráží odpracované roky, výši odvodů z výdělků a počet vychovaných dětí. Při mimořádné valorizaci se navyšuje jen zásluhový díl. Při pravidelném lednovém přidávání se důchod zvedá o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Loni došlo ke dvěma mimořádným valorizacím, k další tedy dojde v červnu.

Problém je v tom, že zásluhová procentní část má odrážet to, co člověk do penzijního systému odvedl. Krácení této části důchodu tak naráží především na to, aby změny ve valorizačních mechanismech byly v pořádku po právní stránce a nemohly být později napadány u Ústavního soudu.

Ještě na konci roku 2021 činila průměrná penze 15 425 korun. Na konci roku 2022 již dosáhla výše 18 061 korun a podle předběžných propočtů po poslední lednové valorizaci došlo k jejímu navýšení na 19 438 korun. Letošní červnová valorizace posune hranici průměrné penze nad dvacet tisíc korun.

 

 

 

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.