Důchody v červnu vzrostou v průměru o 750 korun
Ilustrační foto: Ingimage

Důchody v červnu vzrostou v průměru o 750 korun

15. 2. 2023

Červnová mimořádná valorizace nakonec nepřinese tak výrazné zvýšení penzí, jak se původně čekalo. Penze by měly v červnu vzrůst v průměru o 750 korun. Podle předběžných propočtů měla mimořádná valorizace zvýšit důchody o cca 1700 korun.

Tak výrazné zvýšení by však znamenalo navíc dalších 32 miliard korun, což by byla pro státní rozpočet velká zátěž. Vláda proto rozhodla upravit valorizační schéma. Každý důchodce dostane v červnu navíc 400 korun a kromě toho vzrostou penze o 2,3 procenta. I tak se průměrný důchod v červnu přehoupne přes hranici 20 000 korun. Návrh vlády budou ještě v příštích týdnech schvalovat obě komory Parlamentu ČR.

Záměrem úprav valoriza je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších 34 miliard dluhu do státního rozpočtu. Takto nárůst bude plynulejší a nepřesáhne v součtu 15 miliard korun,“ přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.
Důchody byly v loňském roce navyšovány hned třikrát. Když naše vláda nastupovala, průměrný důchod činil 15 425 korun. Po červnové valorizaci to bude 20 188 korun. To je nevídaná výše i v poměru k průměrným výdělkům ekonomicky aktivních občanů, připomněl.

Stejné tempo růstu jako u starobních důchodů se bude od června týkat také invalidních a pozůstalostních důchodů. Jedinou výjimkou jsou ti, kteří pobírají dva důchody zároveň (typicky starobní a vdovský), kde se navýšení o 400 korun nepromítne u obou důchodů, ale pouze u jednoho. Pomoc státu si rozhodně zaslouží lidé, kteří celý život pracovali, avšak měli nízké mzdy a tím pádem dnes pobírají podprůměrné důchody. Jde o ty, kterým předchozí mimořádné valorizace v loňském roce přinesly podprůměrné navýšení, a tak se obtížněji vyrovnávají s růstem cen základních životních potřeb. Typicky se to týká pracujících v manuálních profesích, sociálních službách či zemědělství,“ uvedl Jurečka.

K úpravě valorizačního schématu dojde novelou zákona o důchodovém pojištění. Změny mají být schváleny do 22. března. Mimořádné zvýšení důchodů se odvíjí od údajů ČSÚ, který měří index spotřebitelských cen a sleduje výši životních nákladů domácností důchodců. Změna valorizací je prvním krokem, který směřuje k posílení dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému. Navazovat na něj budou další opatření v rámci
důchodové reformy, kterou vláda projednává v těchto měsících. Nejen na této úpravě, ale také na celé důchodové reformě chceme najít širokou politickou shodu. Budeme tedy samozřejmě jednat i s opozicí,“ dodal Jurečka.

 

Příklady:
Stávající průměrný starobní důchod dosahuje 19 440 Kč. Ten se od června navýší o 750 Kč, to je nárůst ve výši cca 3, 9 %.

Důchodce, který nyní pobírá 8 000 Kč, od června dostane 8 480 Kč, tedy 6,2 % navíc

 

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná a zásluhový procentní díl odráží odpracované roky, výši odvodů z výdělků a počet vychovaných dětí. Při mimořádné valorizaci se navyšuje jen zásluhový díl. Při pravidelném lednovém přidávání se důchod zvedá o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Loni došlo ke dvěma mimořádným valorizacím, k další tedy dojde v červnu.

Problém je v tom, že zásluhová procentní část má odrážet to, co člověk do penzijního systému odvedl. Krácení této části důchodu tak naráží především na to, aby změny ve valorizačních mechanismech byly v pořádku po právní stránce a nemohly být později napadány u Ústavního soudu.

Ještě na konci roku 2021 činila průměrná penze 15 425 korun. Na konci roku 2022 již dosáhla výše 18 061 korun a podle předběžných propočtů po poslední lednové valorizaci došlo k jejímu navýšení na 19 438 korun. Letošní červnová valorizace posune hranici průměrné penze nad dvacet tisíc korun.

 

 

 

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Zavadil
No, hodili je totálně přes palubu - ten nový vzorec valorizace je nastaven tak špatně, že v porovnání s platným zákonem budou mít valorizaci nižší o zhruba 1.000,- Kč dokonce i občané s podprůměrnými důchody. Nový vzorec se vyplatí pouze lidem s velmi malým důchodem nižším než 8.388,- Kč, ale lidé s podprůrměrným důchodem v rozmezí od 8.389 do 19.438,- Kč (což je průměrný důchod) si bohužel pohorší - lze si to ověřit výpočtem: dle zákona by se mělo v červnu valorizovat o častku 11,5%, tzn. dle vzorce: (současný důchod minus 4.040,-)x11,5% a nyní Jurečka vymyslel vzorec: (současný důchod minus 4.040,-)x2,3% +400,- pevnou částku, takže odstřelil i lidi s podprůměrnými důchody mezi 8.389 až 19.438, no, ty mu teda "poděkují" /no a ty co mají důchod vyšší než průměrný tak, tam to je už spíše komunistická nivelizace/. Proč Jurečka nepodržel aspoň ty lidi, co mají důchody pod průměrem... Nehledě na to, že to žádná z vládních stran neměla ve svém programu a ještě nedávno v listopadu Fiala ujišťoval, že valorizaci měnit nebudou. Jenže holt potřebujou těch 28 miliard na Ukrajinu... A nebude to jednorázově - už se to s vašimi nízkými důchody potáhne stále do dalších let (to by to museli dorovnat např. k 1.1.2024).
Lenka Kočandrlová
Myslím,že se ještě dožijeme mnohem horších časů. Souhlasím s pp. D.B. a J.C. Paní M.H. je mimo obraz - jak dlouho ještě se bude vše svádět na Babiše ????
Dušan Brabec
Demagogie vlády Pětidestrukce vůči občanům už nemá hranice po zvolení komunistického generála presidentem. Ovládli všechno, tudíž bez skrupulí mohou obrat nejslabší skupinu obyvatel, tj. důchodce, kteří se moc neumí bránit. Je to fatální podvod, lidé na něj naletěli a tuto vládnoucí konstelaci si zvolili. Holt srabácká diletanská vláda cílí na skupinu, která se umí bránit nejméně! Mimochodem dosavadní náklady na pomoc Ukrajině aktuálně vyčíslilo Ministerstvo financí na 24 miliard Kč - takže to vlastně uhradí důchodci z této protizákonné úspory!!! A přitom vláda, poslanci i senátoři si sami platy nezmrazí (o soudcích ani nemluvě), ba naopak si nehorázně přidávají. Nakonec podobně jako zavedení dvojího zdanění energetik (hlavně ČEZu) a bank formou windfall tax, tak i tento nehorázný krok okradení důchodců skončí zjevně u Ústavního soudu. A pokud to stát prohraje, opravdu nastane totální rozvrat financí státního rozpočtu a to se pak všichni budou divit. Hlavně ti, co volili pětikoalici, komunistického generála a volali sláva Ukrajině a ještě nyní věší ze svých oken ukrajinské vlajky! Omlouvám se, že to píši takto syrově, ale tak to je a na veřejnosti se to neprezentuje díky zavedené a stále utužované cenzuře. Kam jsme se to pro Boha dostali...
Jan Ciprys
A co jste čekali po volbách do Parlamentu když to vyhrál ten fialový pětipes. Zajděte do minulosti a zjistíte že vlády v čele s tím Modrým ptákem v čele to s lidmi nikdy nemysleli dobře a s důchodci už vůbec né těm jsme jen na obtíž.
Antonín Nebuželský
No, abysme nezvlčili. Já jsem se těšil, že si dopreju květák z globusu. Za těch 119 Kč to musí být delikatesa. Ale přeji jim to.
Ivo Patta
Článek z hlediska předkládaných faktů hodnotím jako obecně šířenou dezinformaci. Cituji z článku: "Problém je v tom, že zásluhová procentní část má odrážet to, co člověk do penzijního systému odvedl." Téměř stejnou formulaci na podporu malé důchodové reformy (která nahrála bohatým), použili ekonomové z NERV, cituji: "Zde předkládám důkaz, pod kterým jsou podepsáni Vladimír Bezděk, Daniel Münich, Jan Procházka, Jiří Rusnok, Petr Zahradník a Miroslav Zámečník. Z materiálu „Důchodová reforma očima NERV-u“ ze 14. 3. 2011, cituji: „NERV doporučil, aby důchodová reforma 4) zlepšila zásluhovost povinného důchodového systému … Zlepšeme vztah mezi tím, co člověk celoživotně do povinného důchodového systému zaplatí a co ze systému celoživotně získá. Realita je zcela jiná, než si představují jmenovaní ekonomové z Národní ekonomické rady vlády. Důchodové účty u ČSSZ jsou virtuální, tj. výše odvodů sociálního pojištění je zaznamenána za účelem výpočtu výše důchodu. Vybrané peníze jdou přímo důchodcům. Důkaz: pokud dnes zastavíme výběr sociálního pojištění, tak zítra nevyplatíme současným důchodcům ani jednu korunu. Proto přímá spojitost mezi tím, co člověk celoživotně do povinného důchodového systému zaplatí v penězích a co ze systému jako starobní důchodce získá je veškerá žádná!". Více v kapitole Ekonomové a dítě v knize Ekonomům to myslí černobíle (knihu si můžete vypůjčit v městské knihovně). Ministr Jurečka, přes opakované písemné upozornění na zásadní účetní vadu ve státním důchodovém systému vydal jen v roce 2022 ne méně 59,9 miliard korun. Vydal na základě vadné účetní metodiky, tj. vyhodil z okna! Ty peníze by bezmála pokryly celý schodek státního důchodového systému v roce 2022.
Libuše Křapová
Pane Zavadile - uvidíme. Nezlobila bych se kvůli tomu. Ale zatím jsem četla jen o té nižší částce.
Alena Gebauerová
Jeste v listopadu Fiala sliboval, ze na duchody a valorizaci nesahne. Predvolebni sliby chyby.
Zdenka Soukupová
Eleno, naprostý souhlas. My jsme si své odpracovali, tím myslím opravdu odpracovali, ne jen odseděli v nejrůznějších zbytečných a nic nepřinášejících funkcích, jak to bývá dnes. A pořád jsme ti kritizovaní, že se nám pořád přidává. Věděla bych o jiné skupině obyvatel, kde by se s těmi příspěvky mělo něco radikálního udělat.
Elena Valeriánová
Normálně už jsem alergická na vše, co se spojuje s námi důchodci. O ničem jiném se nepíše a nemluví. Jen důchodci jsou trnem v oku. Kolik že si rozdali na odměnách na různých ministerstvech, jen proto, že dělali svoji práci - pokud ji dělali? O kolik si zvýší potichounku platy politici a jiná verbež? K čemu všemu přijdou jak slepý k houslím a pořád nemají dost. Je to ostuda, když europoslanci jsou stíhaní za korupci, úplatky. A to víme jen o špičkách ledovce, co je pod ním se nikdy nedovíme. Proč se nemluví o tom, kam a za kolik se vyváželi léky od nás a kdo z toho má prospěch. Přece se to musí vědět, když se to už provalilo. Ututlají to, protože mají vděčné a věčné téma - valorizace důchodů. Mám dojem, že tím se akorát podporuje ta negace ve společnosti vůči seniorům.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...