Dva senioři a jedna appka
Ilustrační foto: Ingimage

Dva senioři a jedna appka

18. 2. 2023

Z toho, co se děje ve společnosti v posledních měsících, začínám mít dojem, že se všichni senioři sypou do jednoho pytle označeného nálepkou “Na obtíž”. Nehodlám o tom polemizovat, to by bylo na dlouho. Jen se chci podívat  na tuto skupinu lidí z jiného úhlu pohledu.  

Jednoho rána se můj muž sklání zamyšleně na glukometrem a malým zeleným sešitkem, kam si pravidelně zapisuje svá měření cukru v krvi.
“Myslíš, že se dá takový deníček diabetika koupit? Už ten starý mám skoro popsaný.” 

“Nevím. Když ne, tak si kup obyčejný sešitek a nalinkuj si ho.” odpovídám bez dlouhého přemýšlení. 
O týden později, stejná situace nad glukometrem a zeleným sešitkem. 
“Tak už nemám kam psát ten cukr. Deník je plný,” praví nešťastně můj zcela nepraktický muž.
Mlčím a myslím si, že není třeba znovu odpovídat to samé. 
“Tak mi poraď, co mám dělat,” zkouší to na mě jinak, když se odpovědi nedočkal. 
Myslím si, že by si s takovou banalitou mohl poradit sám. Ale než stačím odpovědět, hlavou mi bleskne tak trochu zlomyslný nápad. 
“Tak si na mobil nainstaluj appku. Takových appek bude existovat plno a určitě budou i některé zadarmo…”

A uběhlo zase pár dní. Přibylo pár čísel na zadní straně sešitku. I zželelo si mi toho mého diabetika a v jedné volné chvíli jsem si pár aplikací umožňujicích diabetikům evidovat své naměřené hodnoty cukru vyhledala a prohlédla. Rychle jsem vyřadila ty, co komunikují anglicky, s naší rodnou řečí jich zbylo jen pár. Jedna z nich mě upoutala tím, že se v popisu zmiňovala o glukometru značky Contour. To je ten, co leží u nás na okně. V popisu aplikace jsem se dopátrala, že je dokonce možné propojit glukometr a mobil tak. aby se hodnotu z glukometru automaticky ukládaly do aplikace na mobilu. To mě tak nadchlo, že jsem tentokrát začala rozhovor sama. 

“Už sis nainstaloval tu diabetickou appku?” ptám se, i když na 99% očekávám negativní odpověď.
“Ještě jsem na to neměl čas.” 
Tuto odpověď nikde nepracujícího seniora radši nechávám bez komentáře.
“A už sis aspoň vybral nějakou vhodnou appku? Pomohla bych ti ji nainstalovat a rozchodit,” nabízím se, protože vím, že jinak se do toho nepustí.

Nastává krátký okamžik váhání. Já mohu dodat, že mám jen hodinu času, ale nedodám. On se může nějak vymluvit, ale nevymlouvá se. Odvážně vytahuje svůj mobil. Doporučuji mu aplikaci, kterou jsem si už předem vyhlédla. Snažím se ho naladit slibem, že se nám třeba podaří aplikaci propojit s jeho glukometrem. Pouštíme se téměř nadšeně do instalace. 

Dlouhá léta společného soužití nás naučila obrnit se v takovýchto situacích svatou trpělivostí. Už jsme spolu pár appek instalovali. Nahlížím kradmo na obrazovku mužova mobilu. Kliká na ikonu s názvem Aplikace a pak vybere ikonu Obchod Play. To je dobrý začátek. Chválím ho, že si to dobře zapamatoval. Do vyhledávacího okénka napíše “diabetický deník”. Je překvapený, kolik aplikací v češtině se mu nabízí k instalci. Nechávám mu prostor na pokochání se. Třeba objeví něco lepšího než já. A když ne, stejně platí, že se nic nemá uspěchat. 

Po půlhodince zkoumání možností a vlastností  různých aplikací je muž nasycen informacemi. Pouští se do instalace té, kterou jsem mu původně doporučila. Odvážně kliká na zelené tlačítko s nápisem “Instalovat” a po chvilce čekání i na další tlačítko “Otevřít”. Aplikace je na mobilu nainstalovaná. Nastává druhá fáze. Musíme se s ní naučit pracovat. 

Člověk si to vždycky představuje nějak jednoduše, ale nikdy to tak úplně jednoduché není. Taková aplikace většinou umí více věcí a je na vás, zda je budete všechny využívat. Zrovna tato aplikace nás hned na počátku přinutila k registraci a nastavení parametrů. Dvě hlavy s brýlemi se střídaly nad malou obrazovkou mobilu, ale nějak jsme to společně nastavili. A muž si s velkou slávou zapsal do svého nového “elektronického sešitku” výsledky svého prvního měření. Po krátké pauze se společně pouštíme do zdolání dalšího milníku na trnité cestě.  Snažíme se o propojení mobilu a glukometru přes tzv. bluetooth (v překladu modrý zub). V aplikaci je krok za krokem popsáno jak postupovat. Postup přesně provádíme, ale aplikace vytrvale a dost přesvědčivě hlásí, že se nemůže s glukometrem spárovat. 

Muž odpadá. Stačí mu, že si má kam zapisovat výsledky svých měření. Až jich bude mít více, začnou se mu vytvářet i grafy a bude mít možnost si výsledky svých měření hladiny cukru v krvi  i analyzovat. Já se zatím  nevzdávám, jen začínám mít podezření, že náš glukometr spárování s aplikací asi neumožňuje. Horlivě luštím výrobní označení na zadní straně glukometru pod lupou a pak vyhledávám na internetu příslušný návod k použití. Bohužel se mé podezření potvrdilo. V naší starší variantě glukometru bluetooth ještě není k dispozici. Buď se musíme spokojit s tím, co máme, nebo si časem pořídíme nový glukometr. 

Následující den má akce s appkou zajímavou dohru. Ráno si můj muž zručně poznamenal výsledky nového měření už rovnou do aplikace v mobilu. Rychle, bez dotazů. Odpoledne mi přinesl krásnou žlutou růži jako poděkování za dobrý nápad (a svatou trpělivost).

---------------------------------------------------

Vysvětlivky pod čarou pro zvídavé:


Co je to appka? 
Zkrácená podoba anglického výrazu application tj. aplikace. Zjednodušeně jde o program, který má nějaké funkce. Známé jsou třeba bankovní aplikace jako např. George či MyAir, aplikace ČD Můj vlak, aplikace obchodních řetězců např. Můj Albert a další.


Co je Bluetooth?
Bluetooth můžeme popsat jako rádiový přenos přes standartní rozhraní, který se používá namísto drátového spojení na většinou krátkou vzdálenost mezi dvěma zařízeními (př. PC a bezdrátová myš). V běžném životě se s ním často setkáte v takových případech jako, když potřebujete poslat data z vašeho PC do mobilu  a nemáte USB kabel.  Díky zapnutí funkce Bluetooth na obou zařízeních, a jejich následnému spárování, nebudete kabel pro přenos vašich dat potřebovat. Maximální vzdálenost, na kterou Bluetooth funguje, závisí na mnoha faktorech: typu samotného Bluetooth, druhu spárovaných zařízeních, možných překážek mezi nimi atd. Obecně se max. vzdálenost uvádí okolo 10 metrů. 

49F91582-440D-4C85-93DE-6BE38609B0A8.jpeg

 

mobily technologie zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 37 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.