Jedeme na hory. Nezapomeňte přibalit s sebou i psího parťáka!
Ilustrační foto: Pixabay

Jedeme na hory. Nezapomeňte přibalit s sebou i psího parťáka!

23. 2. 2023

Hurá, padá sníh! Ladovská zima je tu a spolu s ní i radovánky na horách. Byla by škoda si tyto chvíle neužít spolu s chlupáčem, který si určitě bílou zimu oblíbí. Je třeba se pořádně připravit, než se vydáte na nějaké to zimní dobrodružství.

Mrazivé počasí a sníh se nesmí podcenit a je třeba být pořádně připraven. Nebojte se vyrazit na pěší túry, výlety na běžkách, skialpech nebo sněžnicích. Jak na to se dočtete v následujících řádcích.

Ubytování aneb pes vítán
Ať už se vydáte do Alp, či na české kopce, váš chlupáč bude spokojen, že je spolu se svou smečkou. Ale pozor na výběr ubytování. Ne všude je pes vítán. Naštěstí v současné době roste nabídka, kde je možné se ubytovat i se čtyřnohým nocležníkem za úplatu či bez ní. Nezapomeňte vzít s sebou pelíšek nebo boudičku. „Na horách se předpokládá, že vyrazíme lyžovat a pejska necháme doma, tak ať je ve své boudičce, na kterou je zvyklý, a nemusíme řešit, že v naší nepřítomnosti třeba steskem něco zničil,“ radí Zuzana Sequensová, produktová specialistka z eshopu SpokojenyPes.cz.

Je dobré při výběru ubytování myslet i na možnost venčení v okolí. Ne všude se dá s pejskem jít, například většina běžkařských stop je bohužel zatím pejskům zakázána.

Hurááá do terénu
Aktivit na horách se dá dělat spousty. Kromě klasického lyžování, kde se chlupáč úplně zapojit nemůže, můžete vymyslet společný program i pro něj. Je dobré si předem zjistit, zda běžkové či turistické trasy jsou pro pejsky povoleny a za jakých podmínek. „Je dobré myslet na to, že ostatní běžkaři se psem nemusí počítat. Je tedy namístě pejska víc hlídat, ať někomu nevběhne do cesty,“ říká Zuzana Sequensová.

Pokud vyberete středisko, kde je pes ve stopě vítán, pak můžete vyrazit společně. Další oblíbenou variantou zimní aktivity, která se dá většinou všude praktikovat i s chlupáčem, jsou skialpy. Pokud nepůjdete přímo po sjezdovce, ale zvolíte boční cesty, určitě nikomu čtyřnohý společník nebude vadit. Stále populárnějšími se stávají výlety na sněžnicích, kde je chlupáč taky vítán. Je ale dobré být pořádně připravení na všechna sněžná dobrodružství. Přece jen jsou hory zrádné.

jumping-ga2991006a_1920.jpg

Co je dobré si přibalit
Když se tedy rozhodnete vyrazit na běžky nebo na skialpy, je dobré pejskovi pořídit postroj, který pro něj bude určitě pohodlnější a bezpečnější než obyčejný obojek. Nezapomeňte si vzít pro sebe sedák, ať máte postroj kam připnout.

Při výletu na sněžnicích je dobré si uvědomit, že zatímco vám se jde dobře, pes se boří. Proto myslete na správné zateplení svého pejska. V hlubokém sněhu se větší psi boří a menší jsou zase blíže k studenému sněhu.

Není na škodu si do batohu přibalit psí botičky, které zabrání sedření pacek.

Funkční výbava je základem pro horské radovánky, a to i v případě čtyřnohých výletníků. Softshellová bunda, která udrží teplo, či vesta, která chrání hrudník proti odřeninám pro ty pejsky, kteří často běhají v hlubokém sněhu. Zejména je třeba chránit ty, kteří patří do kategorie gaučových povalečů a nejsou příliš zvyklí na sníh a obecně na náročnější terén.

Když padne tma
V zimě je třeba počítat, že výlet ne vždy skončí příchodem za světla. Kvůli časnému stmívání je třeba psa opatřit reflexními prvky či světelným obojkem. Nic nezkazíte, když do batohu přihodíte i nějakou tu čelovku navíc a energetickou svačinku pro vás i pejska. Pokud se výlet nečekaně protáhne, tak trochu energie navíc k tomu, aby vy i chlupáč došel šťastně do cíle, určitě oceníte.Když je řeč o energii, je dobré vzít s sebou trochu víc krmiva, než dostává pes doma, kde nemá tolik aktivity. Pokud jedeme na víkend, tak se nic neděje, ale i týden na horách by mohl znamenat pokles váhy, protože výdej energie tu bude násobně vyšší, než doma při běžné hodinové procházce, upřesňuje Zuzana Sequensová, produktová specialistka e-shopu SpokojenyPes.cz.

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.