Labyrint digitálního světa: Čárový kód a QR kód
Úvodní foto: Pixabay, fotografie v textu: Vladislava Dejmková

Labyrint digitálního světa: Čárový kód a QR kód

28. 2. 2023

Pojďme spolu odkrýt malý kousíček digitálního světa. Čárový kód i  QR kód jste už určitě viděli. Víte k čemu slouží a jak ho můžete využít?

Oba druhy  kódů jsou nástrojem pro automatizovaný sběr dat. Čárový kód je jednodušší, vznikl jako první.  QR kód je jakýmsi následovníkem či je dalším vývojovým stupněm čárového kódu. Je složitější a může v něm být zakódováno více informací. Jeho název vychází z anglického Quick response tj. rychlá reakce. 

Poprvé byl čárový kód použit v Americe v roce 1973 k identifikaci výrobků v obchodních řetězcích. Historicky prvním výrobkem s čárovým kódem, automaticky dekódovaným na pokladně, byl multipack žvýkaček Wrigley’s. Pracovníci v obchodě už tak nemuseli na každý výrobek lepit cenovku a pokladní zdlouhavě markovat každou položku. Informace prostě sejmuli z čárového kódu pomocí čtečky, a ta se následně dostala do počitače. Hned věděli, jaké zboží mají na skladě, co je potřeba přiobjednat atd.

První čárové kódy do ČSSR přivezl ředitel oddělení exportu národního podniku Čokoládovny a dnes prezident GS1 Czech Republic Jaroslav Camplík. Bylo to počátkem 80. let a dovezl je z Velké Británie. Tehdejší obchodní partner Čokoládoven, Tesco svého dodavatele postavil před hotovou věc: „Zboží musíte značit čárovými kódy!“ Československo se jako 19. země stalo členem EAN už v roce 1983 (jako první stát bývalého socialistického bloku). Díky tomu jsme mohli do západních zemí snáz exportovat zboží jako např. pivo, bonboniéry nebo LP desky. Používání čárového kódu sice není povinné, ale dnes si už maloobchodní prodej bez čárových kódů téměř pŕedstavit.

 

dsc-0096m-1.jpg

Na obrázku vidíte příklady 13ti místného čárového kódu - 859 je označení pro ČR, ale jde o zemi, ve které je společnost uvádějící vyrobek na trh.  A ta nemusí být stejná jako země původu výrobku.

 r.png

Takto vypadá typický QR kód.

 

QR kód vypadá na první pohled jako labyrint skládající se z mnoha různě uspořádaných malých čtverečků,  a jak jeho název napovídá, jsou v něm také zakódovány nějaké informace. QR kód má vždy čtvercovou plochu a jeho orientaci zajišťují hledáčky - tři menší čtverce v rozích celého obrazce. Díky těmto čtvercům dokáží čtečky správně načíst celý obsah kódu. Na první pohled si pak v kódu samotném všimnete jen změti malých černých čtverečků, které tvoří ono zmíněné bludiště, ve kterém je zapsán obsah celého kódu. 


Jak můžete “přečíst” QR kód?

Drtivá většina moderních telefonů s operačním systémem Android či iOS již má v sobě automaticky zabudovanou čtečku QR kódů, a tak není zapotřebí stahovat do mobilu žádné další aplikace. V Androidu i v OS stačí otevřít Google Lens, Fotky Google nebo Fotky u Applu a můžete si zpětně naskenovat QR kód i z již vyfoceného obrázku. Existují i samostatné aplikace pro čtení čárového kódu, které si můžete stáhnout zdarma. Já používám v mobilu aplikaci Čtečka QR. 

Je však důležité vědět, že není správné skenovat každý QR kód, protože některé mohou být zneužity podvodníky a vy si místo odkazu na cílenou webovou stránku můžete do mobilu stáhnout nebezpečný vir!

Kde se QR kódy používají?

Najdete je například na turistických trasách či památkách, kde  QR kódy často nahradily původní informační tabule. Namíříte mobil se zapnutou aplikací na QR kód a ve většině případů se zobrazí nějaký odkaz na webové stránky. Pokud máte k dispozici datové připojení, můžete se na internetové stránky připojit a hned si informace přečíst. Pokud připojení nemáte, uložíte si jen odkaz a vrátíte se k němu po návratu domů, až budete připojení k síti třeba přes wifi. 

QR kódy bývají také ideálním doplňkem plakátů či různých propagačních materiálů. Kdo chce vědět více informací, klikne si mobilem na QR kód a může si je zobrazit. S QR kódy se můžete setkat i na vizitkách. V tomto případě QR kód obsahuje kontaktní údaje, které můžete někomu předat tak, že si je načte do svého mobilního telefonu a nemusí je pracně přepisovat. 

QR kód je třeba na eReceptu, ten si rozkódují pomocí čtečky v lékárně, aby věděli, co vám mají vydat a zároveň se jim informace dostane do systému. QR kód dnes najdete na jízdenkách všeho druhu a průvodčí nosí místo malých kleštiček velkou čtečku. Umí si tak přečist jak QR kód z papírové jízdenky, tak z elektronické.  QR kód jsem nedávno našla i na vstupence do divadla, naše Klicperovo divadlo udělalo také malý krok směrem k digitalizaci. QR kódy najdete i na některých větších výrobcích, potom často vedou na stránky s návodem k použití. QR kód na kávovaru mě jednou zachránil, když kávovar přestal fungovat a potřebovala jsem opravnu.  

 

dsc-0102m-2.jpg

Tady jsem se pokoušela přečíst QR kód ze vstupenky do divadla. Nedopadlo to - viz text na obrázku. Moje čtečka neumí tento kód rozluštit.

Možná jste si všimli QR kódu i na složenkách či fakturách. V tomto případě jsou v něm zakódovány informace, potřebné pro zaplacení faktury nebo složenky. Právě při placení faktur či složenek  je velmi výhodné QR kód využívat, proto se tomu budu věnovat podrobněji. 

Můj muž nerad platí složenky či fakury (a kdo je platí rád?). Jejich placení neustále odkládá a odkládá, až je zaplatit prostě zapomene. Pak jsou z toho nepříjemné tahanice a občas i vysoké penále. Při jedné takové situaci jsem se trochu neovládla a výrazně jsem zvýšila svůj hlas. Hrdě jsem prohlásila, že zaplacení jedné blbé složenky trvá sotva dvě minuty, takže není žádný důvod to odkládat. Tedy když má člověk na účtu peníze. Nejlepší je zaplatit hned a mít to prostě vyřešené. Z trochu zčeřených vln našeho poklidného seniorského vztahu nakonec vznikla sázka. Pokud já stihnu složenku zaplatit do dvou minut, můj muž si konečně nainstaluje bankovní aplikaci na mobil a bude při placení používat QR kód. Pokud to do dvou minut nezvládnu, zaplatím za něj první jeho složenku, která mu přijde. 

Nebudu vás dlouho napínat. Muž si na to dokonce pustil stopky, aby můj výkon při placení složenky přesně změřil. Vyhrála jsem. S nesouhlasným výrazem ve tváŕi si nainstaloval  bankovní aplikaci na svůj mobil. Instalace proběhla hladce, jen propojení mobilní aplikace s internetovým bankovnictví nám dělalo chvíli problémy. Nakonec nám pomohli velmi ochotně na pobočce banky. Příjemná mladá slečna nás navedla, co kde si máme nastavit a předvedla nám i základní funkce aplikace. Od té doby se u nás složenky platí včas. Dokonce se můj muž odhodlal zrušit i platby, které jsme dosud prováděli přes velmi zastaralé SIPO. 

 

dsc-0106m.jpg

 

A jak postupovat při platbě složenky s pomocí QR kódu?

Připravíme si složenku a na mobilu si pustíme bankovní aplikaci. 

Vybereme si platbu s QR kódem.

Mobilní aplikace si aktivuje svou vlastní čtečku QR kódu a čeká, až QR kód na složence umístíte do nabídnutého “okénka”. Po přečtení QR kódu uslyšíte jemné cvaknutí a okénko s načteným QR kódem se zavře.

V aplikaci vidíte na mobilu naplněné všechny platební údaje včetně částky (viz obrázek výše), které je dobré si zkontrolovat. A případně doplnit o zprávu pro příjemce. 

Pak potvrdíte platbu. V některých připadech (větší částka, nový účet) je vyžadováno dodatečné potvrzení pomocí klíče, který je využíván v rámci bankovní aplikace. Tj. pro vyšší bezpečnost musíte potvrdit platbu podruhé. 

Zavřete bankovní aplikaci. Máte hotovo.

 

Poznámka na závěr: Pomocí aplikace si můžete vyrobit i QR kódy pro své použití. Ale to už je zase jiná pohádka. 


 

internet technologie
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.