V Česku byl poprvé použit
unikátní kardiostimulátor

V Česku byl poprvé použit
unikátní kardiostimulátor

16. 1. 2013

Čeští pacienti mají možnost jako první na světě využít unikátní bezdrátový kardiostimulátor. Zcela nový typ přístroje na podporu zpomaleného srdečního rytmu obsahuje baterie i stimulátor v jednom a implantuje se přímo do srdce. Běžný kardiostimulátor se dává pod kůži pod klíční kostí a elektrody se vedou do srdce cévami.

„Revoluční technologii jsme ve spolupráci s americkými odborníky dali prvnímu pacientovi 2. prosince 2012, dosud ji u nás dostalo 16 pacientů a jeden v Nizozemsku,“ řekl primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor Petr Neužil, který operace provedl. Homolka poskytne nový typ padesáti pacientům, stejné počty budou mít i další evropská centra. Do běžné praxe by nová technologie mohla být v Evropě zavedena příští rok.

Primář oceňuje výhody pro pacienty. Tělem nejsou vedeny žádné "dráty", a tak klesá riziko infekce i mechanické poruchy elektrod. Dalším přínosem je možnost větší pohybové aktivity, pohodlí a příznivý kosmetický efekt.

Operace je zázrak

První pacient s novým typem přístroje Miroslav Šeba přiznal, že se trochu obával, protože se operuje při vědomí. Měl dostat běžný kardiostimulátor, profesor ho přesvědčil, aby zkusil tuto novinku. Při operaci nic necítil, jen trošku vpich do třísla. Ke svému překvapení se pak jen dozvěděl, že už je vše hotovo. Cítí se dobře, problémy nemá.

„Co jsem zažila při operaci, byl zázrak,“ vypráví další pacientka s novým typem kardiostimulátoru Věra Motyčková. Strach neměla, lékaři jí popisovali přesně, co právě budou dělat a co ucítí. Během operace jí vadilo jen to, že anglicky uměla sotva pozdravit. „Měla jsem přivázané ruce, tak jsem lékaře nemohla ani pohladit,“ naznačila svoji vděčnost. „To nebyla operace, to byl koncert. Měla jsem pocit šíleného štěstí a radosti, že jsem byla vybraná, a nikdy vám nepřestanu být vděčná,“ řekla Neužilovi.

Novou technologii LCP (Leadless Cardiac Pacemaker) vyvinula americká firma Nanostim, Inc. Její viceprezident Chris Hubbard prohlásil, že pražskou Homolku vybrali, protože má bohaté zkušenosti se zaváděním moderních technologií.

„Celosvětově mnoho lékařů stálo o to být prvními. Nejlépe však splnila podmínky Homolka, má v profesoru Neužilovi schopného manažera, který umí organizovat klinické studie, má dobré medicínské zázemí a hodně zkušeností s léčbou. Je ochotna výsledky publikovat a trénovat další lékaře,“ ocenil českou medicínu Hubbard.

Dvakrát menší přístroj

Bezdrátový kardiostimulátor LCP má velikost mikrotužkové baterie a je z ušlechtilého kovu. Vkládá se do srdce z vpichu v třísle cévním systémem pomocí tenkého vodiče. Upevní se v hrotu pravé srdeční komory. Zákrok trvá 15 minut, pacient je při vědomí. Znecitliví se jen místo vpichu.

Baterie kardiostimulátoru LCP, která je zhruba dvacetkrát menší než u běžného přístroje, vydrží stejnou dobu – minimálně šest let. Až přístroj doslouží, lze ho pomocí tenkého vodiče vyjmout a zavést nový.

První kardiostimulátor na světě byl voperován v roce 1958, měl velikost hokejového puku. O čtyři roky později byl první přístroj voperován v tehdejším Československu. Dodnes ho dostalo přes 100 tisíc českých pacientů. Ročně je v 16 českých a moravských centrech voperováno 8000 přístrojů, z nich 2000 jsou výměny.

srdce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.