Poslanci po pěti dnech rozhodli: důchody v červnu vzrostou v průměru o 760 korun. Teď je na řadě Senát a prezident
Ilustrační foto: Pexels

Poslanci po pěti dnech rozhodli: důchody v červnu vzrostou v průměru o 760 korun. Teď je na řadě Senát a prezident

4. 3. 2023

Debaty, porady, obstrukce, uštěpačné poznámky, urážky, nadávky. Tak to vypadalo u řečnického pultu, v lavicích, kuloárech a klubech Poslanecké sněmovny v posledních pěti dnech. Důvod? Jednání o důchodech.

Koaliční vláda nakonec po pěti dnech svůj návrh na úpravu valorizačního mechanismu ve sněmovně prosadila. Znamená to, že letos v červnu bude každý důchod navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu. Průměrný starobní důchodce tak dostane o 760 korun více.

Připomínáme, že podle zákonné valorizace měly důchody v červnu průměrně vzrůst o zhruba 1770 korun. To by ale podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky znamenalo v příštích deseti letech rozpočtový výdaj dohromady skoro 600 miliard korun. Stát podle důvodové zprávy ušetří díky schválenému zákonu za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. 

Průměrný důchod po valorizaci překročí 20 tisíc korun. O kolik se v červnu důchody nakonec zvednou, ovšem není jasné ani po tomto rozhodnutí sněmovny. Vládní návrh na úpravu červnové valorizace totiž nyní poputuje do Senátu a pak k prezidentovi. Jak někteří senátoři, tak i nově zvolený prezident Petr Pavel se k vládnímu návrhu vyjádřili rezervovaně.

"Jako občan mám pochybnosti," řekl na tiskové konferenci k plánovanému snížení valorizace důchodů nově zvolený prezident Petr Pavel. Oficiálně se chce k tématu vyjádřit až 10. března, tedy po své inauguraci. A pochybnosti má například i senátor Michael Canov: "S nižší valorizací důchodů problém nemám. Vadí mi protiústavnost a to, že vláda tak dlouho spala," uvedl Canov v Českém rozhlase. O osudu zákona možná nakonec rozhodne soud. Opozice již avizovala, že zákon a proceduru jeho schvalování napadne u Ústavního soudu.

Záměrem úprav valoriza je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších 34 miliard dluhu do státního rozpočtu. Takto nárůst bude plynulejší a nepřesáhne v součtu 15 miliard korun,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Důchody byly v loňském roce navyšovány hned třikrát. Když naše vláda nastupovala, průměrný důchod činil 15 425 korun. Po červnové valorizaci to bude 20 188 korun. To je
nevídaná výše i v poměru k průměrným výdělkům ekonomicky aktivních občanů, připomněl Jurečka.

 

Příklady, jak se budou důchody navyšovat:
Stávající průměrný starobní důchod dosahuje 19 440 Kč. Ten se od června navýší o 750 Kč, to je nárůst ve výši cca 3, 9 %.
Důchodce, který nyní pobírá 8 000 Kč, od června dostane 8 480 Kč, tedy 6,2 % navíc.

duchody_graf.png                                                                                                                                   Zdroj: MPSV

 

 

 

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.