Poslanci po pěti dnech rozhodli: důchody v červnu vzrostou v průměru o 760 korun. Teď je na řadě Senát a prezident
Ilustrační foto: Pexels

Poslanci po pěti dnech rozhodli: důchody v červnu vzrostou v průměru o 760 korun. Teď je na řadě Senát a prezident

4. 3. 2023

Debaty, porady, obstrukce, uštěpačné poznámky, urážky, nadávky. Tak to vypadalo u řečnického pultu, v lavicích, kuloárech a klubech Poslanecké sněmovny v posledních pěti dnech. Důvod? Jednání o důchodech.

Koaliční vláda nakonec po pěti dnech svůj návrh na úpravu valorizačního mechanismu ve sněmovně prosadila. Znamená to, že letos v červnu bude každý důchod navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu. Průměrný starobní důchodce tak dostane o 760 korun více.

Připomínáme, že podle zákonné valorizace měly důchody v červnu průměrně vzrůst o zhruba 1770 korun. To by ale podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky znamenalo v příštích deseti letech rozpočtový výdaj dohromady skoro 600 miliard korun. Stát podle důvodové zprávy ušetří díky schválenému zákonu za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. 

Průměrný důchod po valorizaci překročí 20 tisíc korun. O kolik se v červnu důchody nakonec zvednou, ovšem není jasné ani po tomto rozhodnutí sněmovny. Vládní návrh na úpravu červnové valorizace totiž nyní poputuje do Senátu a pak k prezidentovi. Jak někteří senátoři, tak i nově zvolený prezident Petr Pavel se k vládnímu návrhu vyjádřili rezervovaně.

"Jako občan mám pochybnosti," řekl na tiskové konferenci k plánovanému snížení valorizace důchodů nově zvolený prezident Petr Pavel. Oficiálně se chce k tématu vyjádřit až 10. března, tedy po své inauguraci. A pochybnosti má například i senátor Michael Canov: "S nižší valorizací důchodů problém nemám. Vadí mi protiústavnost a to, že vláda tak dlouho spala," uvedl Canov v Českém rozhlase. O osudu zákona možná nakonec rozhodne soud. Opozice již avizovala, že zákon a proceduru jeho schvalování napadne u Ústavního soudu.

Záměrem úprav valoriza je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších 34 miliard dluhu do státního rozpočtu. Takto nárůst bude plynulejší a nepřesáhne v součtu 15 miliard korun,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Důchody byly v loňském roce navyšovány hned třikrát. Když naše vláda nastupovala, průměrný důchod činil 15 425 korun. Po červnové valorizaci to bude 20 188 korun. To je
nevídaná výše i v poměru k průměrným výdělkům ekonomicky aktivních občanů, připomněl Jurečka.

 

Příklady, jak se budou důchody navyšovat:
Stávající průměrný starobní důchod dosahuje 19 440 Kč. Ten se od června navýší o 750 Kč, to je nárůst ve výši cca 3, 9 %.
Důchodce, který nyní pobírá 8 000 Kč, od června dostane 8 480 Kč, tedy 6,2 % navíc.

duchody_graf.png                                                                                                                                   Zdroj: MPSV

 

 

 

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Paní Jakubcová snad si ještě vzpomínáte, jaká drastická úsporná opatření nadiktovala Řecku EU a hlavně Německo a jak jsme si my libovali, že nemáme Euro a nemusíme platit řecké dluhy. Mimochodem EU pomohla Řecku pouze proto, že má Euro a nechtěla si nechat znehodnotit měnu, u nás protože nemáme Euro by to bylo něco jiného. I já jsem prožila v Řecku báječnou dovolenou, ale nikde jinde jsem neviděla tolik žebráků jako v Athénách.
Jarmila Komberec Jakubcová
Byla jsem v loni v létě v Řecku na ostrově Rhodos. Lidé tam žijí spokojeně, ceny potravin nižší než u nás a prožila jsem báječnou dovolenou. Rozhodně žádná bída a hlad v Řecku není.
Olga Škopánová
Paní Kopecká nikdo vás nenutí věřit, v Řecku také do poslední chvíle nevěřili, že jim hrozí bankrot, zřejmě si to každý musí zažít na vlastní kůži.
Eva Kopecká
Ano, paní Škopánová...teď jste nás nezodpovědné vůči nastupující generaci přesně odhalila. A že k nim patřím, taky. My chceme svoji valorizaci, na kterou máme dle platného zákona stále ještě nárok. Jaký dopad to na naší ekonomiku bude mít, je nám jedno. Zdražuje se všude a nejde mi do hlavy, proč se ze dne na den zdraží věc, která byla vyrobená třeba před půl rokem.Nás se taky nikdo neptá, zda máme ta co nakoupit. Těm nahoře nevěříme, ty argumenty nás nepřesvědčí. Tím spíše, že oni žijí z daleko jiných příjmů. Jednoduchá filosofie. Neříkám, že je správná. Oproti Vám jsem ale o systému a postupů pochybující, nesouhlasící. Někdy mám dojem, že si z nás nejen vláda, ale i obchodníci dělají dobrý den.
Olga Škopánová
Paní Kopecká výše našeho státního dluhu a úroky, které z něho platíme nejsou žádná chiméra, ale tvrdá data, má dáti dal. Pokud vám je jedno co zde bude za 10 či 20 let je to vaše věc, ale já nechci svým dětem zanechat zadluženou zemi a nehodlám se chovat způsobem "Po mě potopa".
Miloslava Richterová
Férové jednání? Ani náhodou. Snaha zakrýt vlastní neschopnost dobře hospodařit a to se tady už dlouho děje.
Eva Kopecká
Paní Richterová...ale víceméně se to od nás očekává. Neměla bych se nakonec stydět, že mi můj důchod stačí a že ještě sem tam koupím něco navíc? Měla bych asi ty přebytečné koruny někomu dát na přilepšenou...to, že občas udělám radost svým dětem, asi není to nejsprávnější. Že bychom my důchodci se složili na nějaký bonus těm našim činitelům, co nás hodlají vyvést z té naší bryndy....aby si mohli přidat?
Eva Kopecká
Paní Škopánová....kdo dneska dokáže, že je pravdivé tvrzení, že když se tento dnes tolik diskutovaný čin, aby bylo jasno, ta tisícovka sebraná každému důchodci, výrazně ovlivní naše hospodaření a že se za třicet let budoucí důchodci budou mít lépe? My tu nebudeme, ti, co to dnes hlásají, u vešla nebudou už dávno, propanakrále, to je argument. Důchodci, buďte uvědomělí, my vám to sebereme, ale děláte to pro příští generace, tedy se radujte, udělali jste správnou a užitečnou věc a spasili náš státní rozpočet. To je to, co mi sakra vadí. A taky to, že se na férovku neřekne, hele, lidi, několikrát jsme vám přidali,už není zceho, od dalšího nového roku to prostě rušíme. Mně vadí, že drahota je, že zákon platí, a že tohle není fér. Jinak já se svým důchodem vyjdu. Mně to, co mám, na mou potřebu stačí. Ale ten princip sakra. Že vláda naboural svůj vlastní zákon. A honem honem využila faktu, že dost lidi křičí, duchodci se mají z nás nejlépe. Tak se nejprve vrhne na ně. To mě teda štve.
Olga Škopánová
Paní Evo samozřejmě, že my všichni se na státním dluhu podílíme pokud volíme populisty, kteří si kupují voliče bez ohledu na to, zdali na to státní kasa má. A my všichni ten dluh budeme splácet. Zjistěte si kolik nás každý rok stojí jen obsluha našeho státního dluhu a buďte si jistá, že to číslo poroste. To, že jste celý život pracovala je sice hezké, ale to dělala většina z nás a peníze, které jste za tu dobu odvedla do systému už dávno spotřebovaly generace před námi. Nás dnes živí ti, kdo pracují a protože na jednoho důchodce připadá 2,5 pracujícího člověka tak snad si dokážete spočítat kolik peněz by museli odvést na průměrný důchod jednoho důchodce.
Miloslava Richterová
Jejda paní Evo jenom to ne, proč pocit viny, že pobírám důchod? Své jsme si poctivě odpracovaly, to jsou bulíky na nos, že poškodíme vnoučata, poškodit je ale vážně může neuvážené hospodaření a to se tady už dlouho děje.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...