Půvab ladných linií
Všechny fotografie: Věra Ježková

Půvab ladných linií

15. 3. 2023

Zvu vás do galerie Novoměstské radnice na výstavu nazvanou Doteky krásy dřeva. Své soustružnické umění na ní představují Jiří Chmelař a František Janda.

Vystaveny jsou dřevěné mísy, talíře, svícny a vázy z jednoho kusu dřeva slivoně, hrušně, buku, dubu, ořešáku, jasanu a dalších dřevin, unikátně vyrobené konferenční stolky, velké vázy a duté objekty. Kromě děl vyrobených z jednoho kusu zaujmou návštěvníka i experimentální obrazy z podélného dřeva slivoně.

 

 

 

 

 

První místnost galerie přibližuje atmosféru soustružnické dílny – moderní i starožitný funkční šlapací soustruh, vybavení soustružníka a postupy tvorby. Autoři výstavy zde v určených dnech a časech soustruží mísy nebo svícny a předvádějí ruční práci na soustruhu.

 

 

„Hledáme krásu dřeva prostřednictvím oblých tvarů a inspirací je nám dřevo samotné. Práce se dřevem nás naplňuje a přináší nám radost a krásou dřeva chceme pohodu a radost přinášet ostatním...“

Dřevo mám moc ráda. Jako dítě jsem o prázdninách strávila hodně času na venkově v dílně truhláře. Obdivovala jsem jeho zručnost a výrobky, vdechovala jsem vůni dřeva, pilin, hoblin. Na trzích a poutích se pokaždé zastavím u stánku řezbáře. V loňském roce jsem navštívila výstavu dřevěných obrazů Martina Patřičného ve vysočanské radnici. Zde jsem ji představila pod názvem Dřevo z rukou umělce. Soustružené artefakty jsem na výstavě viděla poprvé – a moc se mi líbily. Věřím, že se budou líbit i vám.

 

 

 

 

Výstava je otevřena do 26. 3. 2023.

 

Zdroj: https://www.nrpraha.cz/program/1233/doteky-krasy-dreva/

kultura výstavy
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.