Půvab ladných linií
Všechny fotografie: Věra Ježková

Půvab ladných linií

15. 3. 2023

Zvu vás do galerie Novoměstské radnice na výstavu nazvanou Doteky krásy dřeva. Své soustružnické umění na ní představují Jiří Chmelař a František Janda.

Vystaveny jsou dřevěné mísy, talíře, svícny a vázy z jednoho kusu dřeva slivoně, hrušně, buku, dubu, ořešáku, jasanu a dalších dřevin, unikátně vyrobené konferenční stolky, velké vázy a duté objekty. Kromě děl vyrobených z jednoho kusu zaujmou návštěvníka i experimentální obrazy z podélného dřeva slivoně.

 

 

 

 

 

První místnost galerie přibližuje atmosféru soustružnické dílny – moderní i starožitný funkční šlapací soustruh, vybavení soustružníka a postupy tvorby. Autoři výstavy zde v určených dnech a časech soustruží mísy nebo svícny a předvádějí ruční práci na soustruhu.

 

 

„Hledáme krásu dřeva prostřednictvím oblých tvarů a inspirací je nám dřevo samotné. Práce se dřevem nás naplňuje a přináší nám radost a krásou dřeva chceme pohodu a radost přinášet ostatním...“

Dřevo mám moc ráda. Jako dítě jsem o prázdninách strávila hodně času na venkově v dílně truhláře. Obdivovala jsem jeho zručnost a výrobky, vdechovala jsem vůni dřeva, pilin, hoblin. Na trzích a poutích se pokaždé zastavím u stánku řezbáře. V loňském roce jsem navštívila výstavu dřevěných obrazů Martina Patřičného ve vysočanské radnici. Zde jsem ji představila pod názvem Dřevo z rukou umělce. Soustružené artefakty jsem na výstavě viděla poprvé – a moc se mi líbily. Věřím, že se budou líbit i vám.

 

 

 

 

Výstava je otevřena do 26. 3. 2023.

 

Zdroj: https://www.nrpraha.cz/program/1233/doteky-krasy-dreva/

kultura výstavy
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Mám ráda věci ze dřeva, ráda jsem s Tebou podívala.
Ludmila Černá
Děkuji za přiblížení výstavy. Mám ráda stromy, jsou živé a když vidím tohle, napadá mě jaký asi měl strom, z kterého je to vyrobené, příběh. A jsem ráda, že strom vlastně žije dál. Krásné.
Irena Mertová
Krásné věci ze dřeva, díky za článek.
Věra Ježková
Děkuji podruhé. :-)
Helena Přibilová
Děkuji za přiblížení zajímavé výstavy. Dřevo je ušlechtilý přírodní materiál, z něhož se dají vytvořit nádherné předměty. Při svých cestách po Africe jsem obdivovala neskutečnou zručnost místních řezbářů. Několik zajímavých dřevěných sošek od nich zdobí náš byt.
Jitka Hašková
Místo otazníku měl být smajlík.
Jitka Hašková
Věro, díky za typ na krásnou výstavu. Škoda, že jsi mi neřekla, bývala bych šla ráda s tebou. Už jsme dlouho spolu nikde nebyly. ?
Hana Šimková
Mám syna truhláře a to, co umí se dřevem je neskutečné.
Marcela Pivcová
Jako materiály pro tvorbu uměleckých předmětů považuji za nejlepší ty přírodní: samozřejmě dřevo, keramiku, minerály a sklo. K tomu ještě šikovné ruce výtvarníků a spoustu dobrých nápadů. Takovou výstavu, jakou jste mi alespoň pomocí fotografií přiblížila, bych ráda navštívila, bohužel budu tentokrát v Praze o pár dní později.
Martina Růžičková
Dřevo je obdivuhodný materiál a oba autoři umí podtrhnout jeho krásu. Díky za bezvadnou fotodokumentaci z výstavy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.