I na Moravě máme Poděbrady
Všechny fotografie: Marie Měchurová

I na Moravě máme Poděbrady

21. 3. 2023

V  sobotu 18. března jsme se vydali s naší turistickou skupinou na předjarní výlet omrknout probouzející se přírodu. Vyjeli jsme rychlíkem v 8 hod.z Hulína, a po přestupu na menší vlak, jsme dorazili do vlakové stanice Horka nad Moravou.

Po asi kilometrové chůzi jsme přišli do areálu Sluňákov, centra ekologických aktivit města Olomouce v CHKO Litoveské Pomoraví. Prohlédli jsme si venkovní zajímavé stavby a prošli lesoparkem, který je obklopuje. Bohužel, ještě nezačala turistická sezóna, a tak některé pavilony a restaurace byly zavřeny. Po okružní prohlídce jsme se přes obec Horka nad Moravou dostali k řece Moravě, a po jejím břehu jsme pokračovali k jezeru Poděbrady, které leží asi 5 km od Olomouce.

Jezero vzniklo zatopením bývalé pískovny. Slouží hlavně obyvatelům Olomouce ke koupání, k provozování vodních sportů, plavbě lodí a láká i milovníky cyklistiky k okolním projížďkám.Když jsme se prošli okolo jezera, dorazili jsme na písečnou pláž, kde jsme mohli obdivovat tři otužilé plavkyně. Hlavy měly holé, ale na rukou rukavice. Foukal docela silný vítr a teplota vzduchu nepřesahovala 10 stupňú, i když sluníčko docela hřálo. Po vodní hladině plulo hodně vodních živočichů, skupinky kachen a labutě. Zdržovaly se hlavně před zajímavou restaurací s velkou terasou, kde čekaly na nějaké to sousto od návštěvníků. I my jsme využili příjemného prostředí k občerstvení. Káva nebo zelené pivo nám přišlo opravdu k chuti. 

Potom už nás, po malém bloudění, čekal přesun k nádraží Řepčín na předměstí Olomouce. Vlaky neměly žádné zpoždění, všechno do sebe hezky zapadalo, a tak jsme si mohli doma v 15 hodin zalehnout pod deku a pustit si v TV biatlon. Docela nás ten výlet zmohl. Krokoměr ukazoval zajímavé číslo 22122 kroků, a to mohlo být tak 10 až 12 kilometrů, které jsme nachodili po úrodném hanáckém kraji. 

cestování města a obce
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...