I na Moravě máme Poděbrady
Všechny fotografie: Marie Měchurová

I na Moravě máme Poděbrady

21. 3. 2023

V  sobotu 18. března jsme se vydali s naší turistickou skupinou na předjarní výlet omrknout probouzející se přírodu. Vyjeli jsme rychlíkem v 8 hod.z Hulína, a po přestupu na menší vlak, jsme dorazili do vlakové stanice Horka nad Moravou.

Po asi kilometrové chůzi jsme přišli do areálu Sluňákov, centra ekologických aktivit města Olomouce v CHKO Litoveské Pomoraví. Prohlédli jsme si venkovní zajímavé stavby a prošli lesoparkem, který je obklopuje. Bohužel, ještě nezačala turistická sezóna, a tak některé pavilony a restaurace byly zavřeny. Po okružní prohlídce jsme se přes obec Horka nad Moravou dostali k řece Moravě, a po jejím břehu jsme pokračovali k jezeru Poděbrady, které leží asi 5 km od Olomouce.

Jezero vzniklo zatopením bývalé pískovny. Slouží hlavně obyvatelům Olomouce ke koupání, k provozování vodních sportů, plavbě lodí a láká i milovníky cyklistiky k okolním projížďkám.Když jsme se prošli okolo jezera, dorazili jsme na písečnou pláž, kde jsme mohli obdivovat tři otužilé plavkyně. Hlavy měly holé, ale na rukou rukavice. Foukal docela silný vítr a teplota vzduchu nepřesahovala 10 stupňú, i když sluníčko docela hřálo. Po vodní hladině plulo hodně vodních živočichů, skupinky kachen a labutě. Zdržovaly se hlavně před zajímavou restaurací s velkou terasou, kde čekaly na nějaké to sousto od návštěvníků. I my jsme využili příjemného prostředí k občerstvení. Káva nebo zelené pivo nám přišlo opravdu k chuti. 

Potom už nás, po malém bloudění, čekal přesun k nádraží Řepčín na předměstí Olomouce. Vlaky neměly žádné zpoždění, všechno do sebe hezky zapadalo, a tak jsme si mohli doma v 15 hodin zalehnout pod deku a pustit si v TV biatlon. Docela nás ten výlet zmohl. Krokoměr ukazoval zajímavé číslo 22122 kroků, a to mohlo být tak 10 až 12 kilometrů, které jsme nachodili po úrodném hanáckém kraji. 

cestování města a obce
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Pěkná procházka, pro mne vzdálená..
Hana Polednová
Hezký článek i fotky, ráda jsem se s Tebou prošla.
Marie Seitlová
Marie, jste s Mirkem velmi aktivní a km máte v nohách požehnaně. Před mnoha lety jsem na Poděbradech byla, ale už bych to nepoznala.
Libuše Heulerová
Maruško, ty neposedíš!!! Hezký článek a foto.
Blanka Lazarová
Gratuluji k dalšímu pěknému výšlapu. Jste nezdolní. :-) :-) :-)
Martina Růžičková
Moc hezké vyprávění a fotky z výletu. Vaše hanácké Poděbrady jsou malebné a pěkně oživují okolí.
Daniela Řeřichová
Marie, díky za foto i povídání. Moravské Poděbrady neznám. Těším se na další tvé články, zdatná turistko.
Naděžda Špásová
Marie, to byl určitě moc hezký výlet, km jste dali docela dost. Omlouvám se za ty hvězdičky, správně má být *******.
Alena Velková
Moc pěkný výlet... přiznám se, že Zeleného Patrika jsem ještě nepila a ani o něm nikdy neslyšela...mám co dohánět :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.