Návrat baletu Marná opatrnost
Z baletního představení Marná opatrnost. FOTO: Státní opera Praha

Návrat baletu Marná opatrnost

30. 3. 2023

Na jeviště Státní opery se vrací "Marná opatrnost" a s ní vtip a nadsázka, radost ze života ztělesněná tancem. Pozitivní ráz baletu vnáší do našich dnů hravou náladu a úsměv na tváři.

Při té příležitosti si uvědomujeme, jak ozdravné je vážit si laskavých momentů, vřelých zážitků, milých setkání. A to balet umí zprostředkovat.

Marná opatrnost je navíc vhodný rodinný titul, který dokáže udělat radost velkým i malým divákům. Milostný příběh, virtuózní taneční party, kultivovaný zážitek a malebná scénografie pohladí po duši. Co si přát víc? Nezapomeňte, že Národní divadlo nabízí též dětské a seniorské zvýhodněné vstupné!

Nabídka baletních titulů, které bychom mohli žánrově označit francouzským ballet comique – tedy balet komický, není až tak široká. Spíše jsme zvyklí na umírající hlavní hrdiny, příběhy rozervanců a osudem zkoušených bytostí. Marná opatrnost se však řadí do opačné škatulky. Kromě toho, že patří k nejstarším nepřetržitě uváděným baletním titulům vůbec, je navíc ještě humorná.

 

Marná opatrnost -  Alina Nanu a soubor Baletu ND - Foto Martin Divíšek.jpg

BaletND_MarnaOpatrnost_OlgaBogoliubskaia_fotoSergheiGherciu_GSV_5547.jpg

 

Milé kouzlo v sobě nese již samotná zápletka příběhu, kdy opatrnost matky a její snaha uchránit dceru Lise od svodů vyvoleného Colase se ukáže jako marná. Lise nechce pro život nepoužitelného Alaina. Místo života v blahobytu a bohatství po boku nesprávného muže volí lásku. Děj se odehrává ve venkovském prostředí, inspirovaném choreografovou láskou k anglickému kraji Suffolk. Výprava připomíná kreslený film, zahrnuje pestrobarevné máje a tančící slepice, živého poníka, navozuje úžasnou letní prosluněnou atmosféru.

Choreograf anglického Královského baletu, Sir Frederick Ashton, vdechl tomuto baletu nový scénický život. Od své premiéry v roce 1960 v Royal Opera House Covent Garden se Ashtonova verze Marné opatrnosti ve světě nejoblíbenějším baletem anglického stylu, navíc i nejhranějším baletním titulem světa po Čajkovského Labutím jezeru.

 

Termíny představení ve Státní opeře:

5. dubna v 19 hodin
7. dubna v 19 hodin
8. dubna ve 14 a v 19 hodin

 

Pokud chcete vědět víc, poslechněte si podcast k Marné opatrnosti na tomto místě.

 

 

 

 

 

balet kultura Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.