Čas zkracování
Ilustrační foto: Pixabay

Čas zkracování

16. 4. 2023

„Babičko, nezdá se ti, že jsou ty tyčinky čím dál menší,“ poznamenal vnuk, který pohmatem zkoumal zabalenou mléčnou tyčinku. Zatáhl za růžek nafouknutého obalu, ten s tichoučkým povzdechem splasknul jako bublina a vydal mini sladkost.

„Taky jsem to zjistila. Masové tyčinky co deset let kupuji Čikině jsou kratší, přestože obal zůstal stejný, na rozdíl od ceny,“ souhlasila jsem. Téma jsme dál nerozvíjeli i když jsem měla několik dalších příkladů současného  zkracování a smršťování produktů.

Nepříjemné myšlenky vytěsnila vzpomínka na krásnou paní sládkovou z lyrické komedie Postřižiny, která při zmínce o módě zkracování upravila sukni, psovi ocas, spolu s Pepinem zkrátili nohy u židle i u stolu a rozjela se do města zkrátit vlasy, které obdivovalo celé město. Poetika časů minulých očima Bohumila Hrabala.

Na rozhovor jsem si vzpomněla za několik dnů od návštěvy. Nešel dobíjet vysavač na podlahy, a to po necelém roce od výměny akumulátorů, přitom jako nový byl funkční také necelý rok. Za zhruba stejnou dobu mi „odešel“ i aku vysavač na okna. Renomovaná firma by měla mít slogan „Do roka a do dne,“ aby zákazník věděl co ho čeká.

Že se zkracuje životnost domácích spotřebičů jsem zaznamenala již dříve, ale představa, že výrobek by mohl být funkční pouze rok mě děsí. Vlastnit elektromobil, tak mám noční můry, v nichž rok co rok chodím kupovat novou baterii za cenu rovnající se třetině pořizovací ceny auta.

Aby toho nebylo málo, tak čas zkracování nečekán a nezván vstoupil do mého života tím, že mi zkrátil výšku o 3 centimetry, takže kalhoty courám po zemi, ale nestěžuji si.

Nyní mohu zkracovat já.

 

glosa
Hodnocení:
(5 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.